blank

Första dagen av rättegången mellan Apple och Epic inleddes med demonstrationer i rättssalen när enskilda som ringde in för att lyssna och ta del av förhandlingarna började skrika ”Free Fortnite”. Först 20 minuter det det att rättegången inletts lyckades rätten att tysta, slå av mikrofonerna, på de som ringde in.

Domstolen har en öppen telefonlinje som utomstående kan ringa för att lyssna på förhandlingarna. Uppenbarligen så gjordes en teknisk miss när det dessutom var möjligt för de som ringde in att även göra sig hörda vilket några också tog chansen till att göra. Flera inringande deltagare skanderade ”Free Fortnite” tills dess att domstolen slog av mikrofonerna för de som ringde in.

Förändring

Bakgrunden till rättegången är att Epic Games har stämt Apple för brott mot de amerikanska konkurrenslagarna och i sitt inledningsanförande sa Epics advokat att bolaget inte vill förhandla fram några egna, speciella avtal. Stämningen av Apple görs för att få tills stånd en förändring av villkoren i App Store.

Apple å sin sida vidhöll att Epic Games undertecknat ett avtal med Apple som följdes i flera år innan Epic Games själva beslutade att bryta mot avtalet och som en följd av det kastades ut från App Store. Apples anser att Epic Games har sig själv att skylla och att saken handlar om att Epic Game inte vill göra rätt för sig i App Store.

Kända ståndpunkter med andra ord och inga överraskningar.

Gemensamt paket

Av förhandlingarna framkom att Epic Games och Apple en gång i tiden uppenbarligen stod betydligt närmare varandra. Det fanns till och med planer på en egen gemensam tjänst – med AppleTV+, Apple Music och medlemskap i Fortnite Club. det framgick inte av förhandlingarna hur långt dessa planer togs eller varför de till slut lades åt sidan.

Vidare framkom det uppgifter om att den då ansvarige för App Store, Phil Schiller, föreslog sänkta avgifter i App Store för flera år sedan. I sig inget märkligt eller uppseendeväckande. Planer, förslag och tankar diskuteras fortlöpande inom alla företag. Det vi vet är att Apple nyligen sänkte alla avgifter för närmaste 98 procent av alla utvecklare i App Store till hälften, 15 procent. Det vill säga avgifterna för att sälja och distribuera appar via App Store. Nu betalar bara företag med en omsättning på över 10 miljoner kronor den högre avgiften och det är inte säkert att ens då så tas de fulla 30 procenten ut. För abonnemang som förnyas år två så dras halva avgiften, 15 procent, av ett abonnemang. Uppgifterna om diskussionen om att sänka avgifterna till 20 procent framkom av interna mail som Phil Schiller och Eddy Cut skickade till varandra för fler år sedan.

Tog ett tag

Epic Games chef, Tim Sweeney, vittnade om att Epic Game inledningsvis inte protesterade mot Appels avgifter. Enligt Sweeney tog det ett tag för honom innan han insåg hur höga avgifterna de facto var och att det skadade Epic Games. Tim Sweeney svarade också att anledningen till att Epic Games valde att uppdatera Fortnite med en egen betallösning, trots att det strider mot reglerna i App Store, var för att visa vilken kontroll Apple har över App Store. enligt Sweeney så är det avgifterna i kombination med det hårda regelverk som Apple upprätthåller som skadar utvecklingen av spel och appar.

Mot Tim Sweeneys uppgifter kan ställas andra uppgifter som visar att App Store och Google Play är de två plattformar där Epic Games drar in minst pengar – sju procent eller mindre av de total intäkterna för Fortnite.

Inget nytt

Epic Games ståndpunkt är att Apple är ett monopolistiskt företag som tvingar app-utvecklare att sälja sina appar, spel och program med förlust (i vissa fall) och att reglerna och avgifterna skadar utvecklare.

Apple å sin sida fortsätter att hänvisa till et avtal Epic Games skrev under en gång i tiden och som Epic Games medvetet valde att bryta mot.

Det är egentligen ingenting nytt. Nu handlar rättegången om vilken sida som kan anses kunna styrka sin påståenden. En rad vittnen är kallade, personal inom ledningen för båda bolagen, expertvittnen och mail och andra dokument kommer att läggas fram inför domstolen under de beräknade tre veckorna som rättegången kommer att pågå. Sedan lär domstolen vilja ha tid på sig att avgöra vilken sida har rätt och i vilken utsträckning.

Först därefter lär vi få ett svar på frågan alla ställer sig – har Apple rätt att driva App Store på det sätt och med de regler som App Store nu drivs?

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x