blank

Pressfrihetens Dag, eller Världsdagen för pressfrihet, firas den 3 maj varje år och det är ett tillfälle att slå vakt om en hörnsten i demokratin men också ett tillfälle att påminnas om en rättighet om många av oss tar för given.

Varje år så rankas olika länder i ett index som visar hur utvecklad pressfriheten är i olika länder. De nordiska länderna abonnerar på topplaceringen och brukar i princip bara byta plats med varandra då och då. Sverige ligger förnärvarande på en tredje plats efter Finland och Norge.

  1. Norway 6.72
  2. Finland 6.99
  3. Sweden 7.24
  4. Denmark 8.57
  5. Costa Rica 8.76
  6. Netherlands 9.67
  7. Jamaica 9.96
  8. New Zealand 10.04
  9. Portugal 10.11
  10. Switzerland 10.55

Reportrar utan gränser

USA hamnar nere på en 44:e plats, Storbritannien på plats 33 och sist kommer Nordkorea och Eritrea.

Hot

Pressfriheten är ingen självklarhet. Trycket mot journalister ökar, liksom hoten och där är Sverige ingen undantag. 

Här berättar 11 journalister på tidningen Expressen om hot, trakasserier och om hur en flod av hotfulla mail når dem – dagligen. Det handlar inte bara om upprörda läsare som ”skriver av sig”. Det är utstuderade mail med beskrivningar av enskilda journalisters familj, hemadress och hur det ser ut där de bor. Det finns exempel på att högerextremister gjort det som kallas ”hembesök” – journalister får ta emot arga unga män i sitt hem.

Expressen

Ungerska Telex

Den ungerska nyhetssajten Telex får Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris 2021. Nyhetssajten drivs av avhoppade journalister från landets största nyhetssajt sedan den köptes upp av en nära och god vän till landets premiärminister Viktor Orban.

– Det är inte lätt att arbeta som journalist i Ungern och det är fantastiskt att människor i Sverige bekräftar vår insats, säger Veronika Munk, biträdande chefredaktör på Telex.

SVT.se

Ungern har fallit 82 platser på senare år – till plats 92 i pressfrihetsindex, som är Reportar utan gränsers sammanställning.

Telex.hu

Demokratin

Utan fria, obundna medier, så dör demokratin brukar det sägas och i det ligger något så viktigt och fundamentalt som att demokratin bygger på fria medier. Det är en av dess hörnstenar. 

Unesco

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x