blank

Svensk ishockey handlar inte enbart om kamp, skickliga spelare och om att avgöra matcher genom att göra fler mål än motståndarna. Svensk ishockey handlar i allt högre grad om märkliga regler och ännu märkligare regeltolkningar. Vi kan inte ha det så här i svensk ishockey med ständiga avbrott, ständiga kontrollera av videosekvenser och jumbotroner.

I tisdagens match mellan Örebro och Växjö trodde alla att Växsjö skulle spela powerplay vid ställningen 2-0 till Örebro. Ett ypperligt lägre att kunna reducera för Växsjö tills en matchsekvens spelades upp påpekar jumbotronen där Växjös back Tim Erixon sätter klubban i ansiktet på Örebros  Emil Larsson, ett allt annat än snyggt tilltag men det har domarna missat och när de nu står där och diskuterar en helt annan händelse och ett numerrärt överläge för Växjö så spelas sekvensen upp, mitt i arenan på jumbotronen.

Agera

Domarna reagerar, utnyttjar regeln som säger att de får agera och Tim Erixon får matchstraff, fem minuters utvisning. Istället för powerplay så blir det spel fyra mot dyra i två minuter och sedan tre minuters numerärt överläge för Örebro – för att någon spelade upp en matchsekvens på arenans jumbotron.

Skellefteå AIK har fått två mål bortdömda i matchserien mot Rögle. Bortdömda för att spelare antingen befunnits sig i målgården eller för att de haft kontakt med målvakten. Rögle har fått ett snarlikt mål, med kontakt med målvakten godkänt. Jo, det är den regeln, igen och igen och igen. En regel som innebär att domarna ska vrida, vända, tycka, tro och visa sig till om en målvakt hindrats och i vilken grad kontakten kan ha påverkat spelet och målvaktens möjligheter att kunna rädda ett skott.

Regeln

Hockeyexperterna kliar sig i huvudet och har svårt att förklara vad som är vad och var gränsen går. Det är en sak vad regeln säger, och här ska inte domarna ställas inför de anklagades skrank. Det är regeln det är fel på. Det är kravet att domarna ska göra en bedömning som det är fel på. Jag har sett massor med NHL matcher och sällan upplevt alla dessa videogranskningar av olika matchsekvenser. I NHL kan du som coach utmana ett domslut. Får du rätt så ändras domslutet, har du fel så år priset en utvisning. Det görs utmaningar och domslut ändras ibland och ibland resulterar det i en utvisning. Det är inte särskilt vanligt och det är ovanligt att se domare stå i sekretariatet och dividera om en målsituation, huruvida en spelare haft för lite eller för mycket kontakt med målvakten.

I NHL blåser domarna av om en spelare passerar inom det bli målområdet och har kontakt med målvakten – lite eller mycket spelar ingen roll. I kampen framför mål så får målvakterna räkna med kontakt och utanför det bli målområdet kan det handla om mycket av kontakt även om tacklingar naturligtvis inte är tillåtna. Jag tror inte för en sekund att NHLs domare skulle var avsevärt mycket bättre än svenska domare. Det är min övertygelse att det är regelverket det är fel på i en hockeyvärld där allt går snabbare, i högre tempo och där spelarna blir allt skickligare och starkare för varje år. Det går fort därute och domarnas jobb är sannerligen inte lätt och det blir inte lättare av regler som innebär att händelser ska tolkas, värderas och bedömas. Lägg det mot ett krav på underhållning, fler mål och en roligare ishockey så går ekvationen inte ihop.

Ett steg

Ett steg skulle kunna vara att plocka bort eller i vart fall se över och ändra alltför invecklade bedömningsregler. Minska ned målområdet, och freda målvakterna i det närmaste helt innanför, i det blå området. Där tillåts ingen kontakt  medan målvakterna får räkna med kontakt, rent rätt mycket kontakt utanför det blå målområdet. Då skulle båda Skellefteås mål dömas bort liksom Rögles mål i den här täta matchserien men då skulle i varje fall regeln vara begriplig. Även Skellefteås avgörande mål, i övertid, är tveksamt då Pär Lindholm var inne i målgården, strax innan Jocke Lindström gör mål och utjämnar matchserien till 2-2. Ge oss hockeyälskare en rakare, enklare, tydligare regel som ger mindre utrymme för bedömningar. Då slipper vi långa avbrott i matcherna och även om vi inte gillar ett domslut så kan vi förstå det.

Sedan det här med sekvenser på en jumbotron i efterhand. Jag vet inte vems beslut det var att spela upp just den matchsekvensen i matchen mellan Örebro och Växjö men jag gissar att någonstans satt det en videoansvarig som tyckte att det var en lämplig sekvens att visa – vilket direkt påverkade matchen.

Vi kan inte ha det så här i svensk ishockey.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x