blank

Sent under söndagen kom beskedet – tolv toppklubbar bildar en egen liga, the Super League. En liga som klubbarna själva ska äga och som ska rulla parallellt med befintliga ligor.

Lagen som ingår från start är:

 • Manchester United
 • Liverpool
 • Manchester City
 • Arsenal
 • Chelsea
 • Tottenham Hotspur
 • Barcelona
 • Real Madrid
 • Athletico Madrid
 • Juventus
 • AC Milan
 • Inter Milan

Pressmeddelande

I pressmeddelandet som har gått ut så säger företrädare för ligan att de ska inleda förhandlingar med UEFA och FIFA men det är förhandlingar som redan ser ut att vara över.

Twelve of Europe’s leading football clubs have today come together to announce they have agreed to establish a new mid-week competition, the Super League, governed by its Founding Clubs. AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF and Tottenham Hotspur have all joined as Founding Clubs. It is anticipated that a further three clubs will join ahead of the inaugural season, which is intended to commence as soon as practicable. Going forward, the Founding Clubs look forward to holding discussions with UEFA and FIFA to work together in partnership to deliver the best outcomes for the new League and for football as a whole.

The Super League

UEFAs svar

UEFAs svar är att alla klubbar som deltar i den nya ligan, alla spelare som deltar i den nya ligan kommer att uteslutas från allt spel i UEFAs ligor och turneringar vilket inkluderar landslagsspel.

As previously announced by FIFA and the six Confederations, the clubs concerned will be banned from playing in any other competition at domestic, European or world level, and their players could be denied the opportunity to represent their national teams.

We thank those clubs in other countries, especially the French and German clubs, who have refused to sign up to this. We call on all lovers of football, supporters and politicians, to join us in fighting against such a project if it were to be announced. This persistent self-interest of a few has been going on for too long. Enough is enough.

Noterbart är att inga franska eller tyska klubbar har gått med i The Super League vilket också UEFA noterat. Franska PSG och tyska Bayern München borde ha varit med i the Super League men det är inte klart om de tillfrågats och att de har tackat nej. UEFAs pressmeddelande antyder dock att så är fallet.

Reaktioner

Reaktionerna har inte låtit att vänta på sig. Gary Neville, fd spelare, tränare och expertkommentator i brittisk tv skrädde inte med orden:

Planerna går mot allt som fotbollen står för och vi måste ta tillbaka makten från de här giriga ägarna, menade Gary Neville.

Uteslutas

Rio Ferdinand, även han fd spelare och expertkommentator tog också skarpt avstånd på planerna och anser att alla klubbarna ska uteslutas, omedelbart.

Kritiken

Kritiken bottnar i en brist på solidaritet mot den stora fotbollsfamiljen i en tid då många klubbar sliter med dålig ekonomi, sjunkande intäkter och att de här tolv klubbarna skapar en egen liga, som de äger, som de inte kan åka ut från och där de delar på alla intäkter. Inga pengar går tillbaka till fotbollen i stort eller till lag och spelare nedåt i ligorna.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x