blank

Jag vill varna teknikkänsliga läsare för att detta inlägg är ovanligt fyllt med tekniska termer men det är nödvändigt för att förklara hur och varför.

Genom att byta, tvinga macOS att använda en annan codec för ljud över bluetooth så kan du få ut bättre ljud ur din Mac. Det du gör är att du byter från en ”codec”, SBC, till två andra ”codecs” – aptX och AAC.

Lät det där krångligt?

Från början

Okej, vi tar det från början.

En ”codec”, egentligen ”encoder” är den komprimeringsmetod som används för att packa ihop ljudet, komprimera det och sedan skicka ljudet trådlöst. Det finns en rad olika ”codecs” på marknaden och här ska vi hålla oss till tre:

  • SBC – används som standard av macOS
  • aptX – utlovar CD-likt ljud, ett bättre ljud än SBC
  • AAC – har också en anna komprimering som ska ge ett bättre ljud

Det du gör är att du byter ut SBC mot någon av de två andra och tvingar macOS att använda denna ”codec” för att skicka ljud till dina trådlösa hörlurar.

Kolla ”codec”

Börja med att kontrollera vilken ”codec” som används.

  • Anslut hörlurarna, trådlöst och starta valfri musik
  • Klicka sedan på hörlurarna för att se vilken typ av ”codec” som används
  • Står det AAC eller aptX så använder du redan ”rätt” codec”

Står det SBC där så är det dags att gå vidare.

Byt ”Codec”

Nästa steg är att skapa ett utvecklarkonto (gratis) hos Apple (developer.apple.com) så att du kan ladda ned Additional Tools for Xcode vilket är verktyg för utveckling av appar och program. Ladda ned den senaste versionen, Xcode 11,  (ingen av betaversionerna), packa upp paketet och under ”Hardware” ligger det hjälpprogram som du ska använda för att byta ”codec” – tvinga macOS att använda en annan ”Codec” än SBC. Det program du ska kopiera över till din Mac heter ”Bluetooth Explorer”. Det är bara att dra över och släppa det i ”Program/Applications”

blank

Starta sedan Bluettooth Explorer och klicka i att aptX ska användas liksom AAC. Sedan stänger du programmet, kopplar ifrån dina hörlurar, ansluter dem igen. Nu ska den bättre komprimeringen användas vilken rimligen ska ge ett bättre ljud. I annat fall kanske det är dags att byta hörlurar.

Grafer

Vill du nu verkligen kontrollera (igen) att du kör ”rätt” codecs så klicka på att visa ljudet som grafer.

blank

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x