blank

I en tidigare krönika konstaterade jag att lagerstatus inte riktigt betyder lagerstatus hos e-handelsplatsen CDON. En beställd bildskärm, där lagerstatus noga kontrollerades före beställningen visade sig inte alls stämma. Bildskärmen fanns inte i lager och leveransen flyttades flera gånger tills beställningen annullerades. Detsamma kan sägas om Elgiganten. Där kan du inte heller lite på lagerstatus, inte ens om du kliver in i en av deras butiker och göra din beställning.

Jag vet inte hur Elgiganten och CDON tolkar ordet lagerstatus men för mig och jag gissar för de allra flesta så är det ungefär detsamma som ”den här prylen ligger på vår hylla och vi kan skicka den till dig omgående”. Det är så lagerstatus används i reklam och marknadsföring när funktionen nämns och det är en indikation på huruvida leverantören kan eller inte kan leverera. I dessa tider, med brist på komponenter och långa leveranstider så visar det sig att det här med lagerstatus tycks vara något som är högst flexibelt.

CDON

I fallet med CDON så var lagerstatus inte ens i närheten av en gissning. Där uppgavs att en bildskärm skulle finnas i lager med en utsatt leveranstid en vecka senare. Dagen för leverans passerades och inte förrän jag som kund kontaktade CDON så fick jag veta att leveransen blivit försenad och att bildskärmen skulle skickas en vecka senare, kanske.

Vad är det för poäng med lagerstatus CDON om den inte stämmer?

Lagerstatus är en viktig detalj i köpt via nätet. Ingen kund lägger väl en order hos en leverantör som saknar produkten, som inte har den i lager som det finns en annan leverantör som har produkten i lager och som kan leverera den närmast omgående?

Det här vet handlarna så därför är lagerstatus inte riktigt det vi tror. Det betyder framför allt inte att produkten faktiskt finns i lager, och att den ligger där på hyllan och väntar på att beställas.

Elgiganten

En beställning görs på två produkter, ingen av dem finns i den lokala butiken men när lagerstatus slås fram som är beskedet att varorna finns i webblagret och att de ska levereras till den lokala butiken inom en vecka. Beställningen görs i Elgigantens butik, av Elgigantens personal i Elgigantens system med en lagerstatus som säger att båda produkterna finns i lager, det ska dessutom vara rätt gott om dem i lager så det ska inte vara något problem.

När detta skrivs så har leveranstiden först flyttats framåt, sedan flyttats bakåt och nu flyttats framåt igen.

Lagerstatus hos Elgiganten är inte detsamma som att en vara finns i lager. Det är en uppskattning, en tro och kanske en förhoppning om att den ska ska finnas i lager.

Logistik

Det här är logistik, i grunden rätt enkle logistik. Du har en butik på nätet som visar lagerstatus – hur många enheter som finns i lager. Det hör du ju på namnet. Köps en vara, den beställs och en kund betalar så dras en vara bort från lagerstatus. Enkelt eller hur?

Poängen med lagerstatus är just det – att du som kund ska veta om du kommer att få din produkt eller inte på utsatt, beräknad tid.

Det är naturligtvis förståeligt att om du som handlare har en massa fysiska butiker ute om i landet så blir det här med lagerstatus svårare. En vara kan beställas nästan samtidigt från flera olika håll och då kan lagerstatus bli. lite svårare att hålla reda på – fast ändå inte. Det är det vi har datorer till. En vara som plockas ned från en hylla i ett lager scannas, streckkoden för prylar scannas och då dras en produkt bort ur lagerstatus. Det spelar ingen roll hur fort det går, hur många som beställer – scannern och datorn Bode rimligen hinna med.

Ingenting får mig att tro att detta inte skulle vara tekniskt möjligt. Jag har byggt tillräckligt många nätbutiker för våga påstå det – inte ens med flera fysiska butiker, flera ställen som du kan beställas saker ifrån samtidigt. Under åren så har vi byggt beställninjgslösningra som klarat av tusentals samtidiga användare och som klarat av att hålla reda både på beställningar, lagerstatus och kvitton. tekniskt så är det fullt möjligt, påstår jag. Det handlar snarare om vad handlarna vill, vad de vill visa upp och att om lagerstatus står på noll så vet de mycket väl att kunden inte kommer att göra någon beställning. Vi är notoriskt otrogna och vi drar helt sonika vidare, hittar en annan butik där vi lägger vår beställning. Därför kan du inte lita på lagerstatus. Inte för att funktionen tekniskt inte fungerar utan därför att handlarna har ett högst flexibelt förhållande till begreppet.

Mycket tro

Det är inte heller personalens fel, ute i butikerna. De kan lika lite som du göra så mycket annat än att slå fram lagerstatus, få ett besked att det finns närmare 50 av en produkt i lager och sedan lägga en beställning. Det finns inga 50 i lager. Det finns inte en enda pryl i lager, på hyllan, utan lagerstatus bygger på en förhoppning om att det ska komma en leverans på utsatt tid från en leverantör som – rätt gissat – också har ett flexibelt förhållande till lagerstatus. Elgigantens leverantör har en förhoppning en tro och en benhård vilja att kunna leverera vilket betyder att det borde finnas 50 i lager. Det är mycket tro här ska understrykas men att tro är ju som bekant att inte veta och det är det som är problemet.

Elgiganten tror att de ska kunna leverera utifrån en tro från deras leverantör att de ska kunna leverera och du sitter och tittar på det – en tro uttryckt i form av en lagerstatus som säger att det finns 50 i lager – en tro att det ska göra det när det blir dags att gå ut i lagret och hämta din beställning.

Så du inte inte lita på lagerstatus hos Elgiganten heller – det handlar om tro.

Det ska, och bör tilläggas, att läget just nu är extra besvärligt. Det råder en brist på elektroniska komponenter, globalt, och leveranstiderna för mängder av prylar är extra långa och det är extra svårt att bedöma när saker finns i lager. Det är också ett i-landsproblem – prylar är försenade och det är inte livsviktigt men likafullt så kan det vara bra att veta att lagerstatus inte är vad du tror att det är – hos många handlare är det något helt annat – en tro.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x