blank

Patent används idag som ett vapen mellan bolag och det finns gott om så kallade patenttroll vars enda affärsmässiga verksamhet är att stämma andra. Ett av de mest stämda bolagen är Apple och förklaringen där är Apples överfyllda kassakista och storlek. En vinst i en patenttvist med Apple kan innebära hundratals miljoner i intäkter men hur förvandlades ett system för att skydda innovationer till ett vapen i händerna på teknikjättar?

Brittiska The Guardian har tittat närmare på ett system som skapades för att skydda den lille uppfinnaren mot de storas bolagen men som nu används som ett slagträ och ett vapen bolag emellan.

Maktförskjtuning

1824 tog det amerikanska patentverket emot 24 ansökningar om patent. Nu tar myndigheten emot över 35 000 ansökningar årligen. Patentansökningarnas historia visar också tydligt på en maktförskjutning mellan olika världsdelar och länder. USA var. länge ledande när det handlar om patentansökningar för att tappa mark mot framför allt Japan under 197- och 1980-talet medan vi idag ser alltför ansökningar från nya länder såsom Kina. Även utvecklingen av enskilda produkter märks också, exempelvis hur snabbt vara mobiltelefoner minskat i storlek under många årtionden. det du tidigare bar i handeln som en stor väska har du idag i fickan.

Patentroll

Design utsende och funktion är (enkelt uttryckt) det som ska kunna skyddas med ett patent men sedan årtionden tillbaka så är patent att vapen som inte sällan används riktat mot de stora teknikbolagen. Apple är indraget i ett dussintal patentstrider närmast som ett allmäntillstånd. d detsamma gäller Google, Amazon och de andra stora amerikanska teknikbolagen. Ibland handlar det om den lille innovatören och kreatörer mot den stora jätten men oftare handlar det om patentrollens försök att kapa åt sig en del av de här bolagens stora och välfyllda kassakistor.

En förklaring är att hela det amerikanska patentsystemet inte riktigt hunnit med i den tekniska utvecklingen och att alltför breda, allmänna patent godkänns. Läggs sedan till att det finns enskilda domstolar som närmast gjort det till en affärsidé att hantera och döma i patentmål samtidigt som det är oerhört dyrt att driva patentmål så förklarar det hur ett system som var tänkt att skydda den lille blivit att vapen i händerna på teknikjättar.

The Guardian

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x