blank

Jag vet inte hur diskussionerna gick när Apple ritade, testade och designade Magic Keyboard, 2020 års modell, och jag vet inte hur diskussionerna gick när Apple nu lanserar ett nytt tangentbord 2021 – men en sak anser jag (min åsikt) att Apple skulle ha gjort det bättre.

Daring Fireballs John Gruber förstår att det kan svida för en trogen ”early adopter” att konstatera att om du vill ha en ny iPad Pro så där du betala för ett nytt tangentbord, också. Förutsatt att du vill ha ett nytt tangentbord vill säga – vilket är min gissning då det är hela poängen med iPad Pro.

The new 12.9-inch iPad Pro is 0.5mm thicker than the previous A12-based versions, which means it doesn’t fit in last year’s Magic Keyboard. The new 11-inch iPad Pro has the exact same dimensions as the A12-based versions, so the 11-inch Magic Keyboard isn’t changed. Sucks if you’re a big-time iPad user upgrading from one recent 12.9-inch model to the new one, but I don’t know what else Apple could have done.

John Gruber

Polemik

Jag tänker inte ge mig in i polemik med John Gruber – han är både smartare än vad jag är och har en blogg som är avsevärt (och då menar jag avsevärt) mycket större än Magasin Macken men jag tänker anmäla en avvikande åsikt. När ett företag lanserar ett tangentbord som är avsevärt mycket dyrare än alla andra tangentbord på marknaden och detta företag i så många andra sammanhang talar om pålitlighet, att deras produkter uppdateras och håller längre än konkurrenternas produkter så faller nya Magic Keyboard helt utanför ramen.

När ett företag lanserar ett tangentbord för en premium-produkt, en dyr produkt i klartext, så tror jag att kunderna förväntar sig att detta tillbehör kommer att fungera med kommande modeller. Jag tror inte att kunderna förväntat sig att det tangentbord som de betalat nästan 3 600 kronor bara skulle passa med och fungera tillsammans med en modell av iPad Pro.

Jag har också svårt att se att Apples prat om miljö passar in när du lanserar ett nytt tangentbord, för 3 600 kronor – ett år senare.

Min värld

I min värld, och det kan vara bara i min värld, så skaver detta – inte bara därför att jag trodde att jag kunde uppdatera min iPad Pro och bara min iPad Pro utan därför att mitt förtroende för Apple fått sig en liten knäck. Nu ska uppdateringen till nya iPad Pro inte överdrivas, inte knäcken heller. I ärlighetens namn ska sägas att det inte var så viktigt. Jag har en blixtrande snabb iPad Pro som sannerligen inte blivit långsammare bara därför att det har kommit en ny modell utan det handlar om ett dyrt tillbehör som inte kan säljas vidare till någon annan än en användare som har iPad Pro av 2020 års modell. Tangentbordet passar bara till en enda modell.

Det som också stör mig är att Apple, sin vana trogen, är så oklara, så vaga i sin information att detta inte framgår. En kontroll med återförsäljare, kort efter Apple keynote sa att det vara samma tangentbord men ett nytt produktnummer därför att tangentbordet nu även fanns i vitt. Det är rimligt men i efter hand visar det sig, och här får jag lita på läckor ute på nätet och till bloggare som säger sig ha kommit över interna dokument från Apple. Dokument som säger att då nya iPad Pro är 0.5 millimeter tjockare så passar inte gamla Magic Keyboard. det faktum att Apple håller käften tar jag som en bekräftelse. Apple brukar hålla käften när ämnet inte passar in den bild som PR-avdelningen vill måla upp om det miljömedvetna, pålitliga företaget som är urstyva på design – bättre än alla andra.

Några exempel

Så okej häng med nu:

  • Magic Mouse – en alldeles för lång mus för att ge tillräckligt stöd för handleden som du måste ladda när du inte använder den.
  • Tangentborden 1 – tangentborden i MacBook Pro resulterade i förlängd garanti och svindyra reparationer (Apple tog på sig ansvaret ska tilläggas)
  • Tangentborden 2 – Apples externa tangentbord har platta tangenter, inte anpassade för runda fingrar och saknar belysning
  • Fjärrkontrollen till AppleTV – be mig inte redogöra för hur misslyckad den är, då slutar jag aldrig.
  • MacBook Pro – 2 till 4 anslutningsportar en dator för professionella användare (gamla modeller hade både USB-portar, kortläsare och en massa annat)

Jag vet inte vilka av de här exemplen som rent objektivt kan anses vara duktiga missar men tangentborden till MacBook Pro – Apples försök att skapa helt ny teknik för tangentbord är i vart fall ingen större succé. Ergonomiskt så är Magic Mouse allt annat än lyckad.

Hur som helst – Apple är inte riktigt så vassa på industridesign som de vill framstå som. Missen med Magic Keyboard är bara ytterligare exempel på det.

 

5 1 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x