blank

Det amerikanska Finansdepartementet har publicerat nya uppgifter som visar på tydliga och raka kopplingar mellan Donald Trumps presidentkampanj 2016 och 2020 och rysk inblandning. Data från 2016 års val har lämnats över till Ryssland av Trumps medarbetare och den informationen användes för analyser under 2020 års kampanj, säger uppgifterna.

Uppgifterna presenteras i dokument som presenterats i samband med att nya sanktioner utlysts mot Ryssland av USA som en direkt följd av rysk inblandning i de två senaste amerikanska presidentvalen. I dokument,enten sägs att Paul Manafort, kampanjledare för Trumps kampanj 2016 och Manaforts affärskompanjon Rick Gates, fungerade som en direktkoppling till Ryssland, ryska underrättelseagenter och till en utpekad rysk spion. Data från opinionsundersökningar lämnades över till Manaforts och Gates ryska kontakt och informationen har sedan använts av Ryssland för att sprida desinformation via olika kanaler.

blank

US Treasury Department

“During the 2016 U.S. presidential election campaign, Kilimnik provided the Russian Intelligence Services with sensitive information on polling and campaign strategy,” the Treasury Department said in a news release. “Additionally, Kilimnik sought to promote the narrative that Ukraine, not Russia, had interfered in the 2016 U.S. presidential election.”

Påverkansoperationer

Den amerikansk myndigheten pekar direkt ut ryska FSB och GRU, delar av den ryska underrättelsetjänsten som ansvarig för påverkansoperationer riktade mot amerikanska val och amerikanska väljare. Myndigheten namnger även, och pekar ut, flera olika organisationer som styrs direkt av Ryssland (bilden ovan).

Russian Intelligence Services, namely the Federal Security Service (FSB), the Main Intelligence Directorate (GRU), and the Foreign Intelligence Service (SVR), play critical roles in propagating Russian disinformation online. The FSB, GRU, and SVR operate a network of websites that obscure their Russian origin to appeal to Western audiences. Outlets operated by Russian Intelligence Services focus on divisive issues in the United States, denigrate U.S. political candidates, and disseminate false and misleading information. The GRU and FSB were first designated in 2016.

US Treasury Department

Med anledningen av de nya uppgifterna så skärper nu USA sina sanktioner riktade mot Ryssland ytterligare.