blank

Medlemmar av gruppen Oath Keepers som ingick i den stora skaran av människor som attackerade Kapitolium den 6 januari var allt annat än ”unga arga män i mjukisbyxor”. Åklagarna i målet mot flera av gruppens medlemmar har lagt fram uppgifter som åklagarna menar att gruppen hade tillgång till kraftiga vapen.

Flera av medlemmarna i Oath Keepers pekas ut som drivande i attacken mot Kapitolium i januari i år. Inför attacken så menar åklagarna i målet att gruppen fraktade in stora mängder vapen, kraftiga vapen, som förvarades alldeles i närheten av Kapitolium, skriver Buzzfeed News.

Buntband

Under attacken så förekom få vapen vilket fått en del till att tro att de som stormade Kapitolium var en stor samling högljudda bråkstakar och i vissa sammanhang beskrevs attacken som utförd av ”unga, arga män i mjukisbyxor”. Flera av dem som deltog i attacken visade sig vara iförda kravallutrustning, skottsäkra västar och det finns bilder på enskilda inne i byggnaden, som folkvalda politiker i all hast fått evakueras från, med buntband i händerna som uppenbarligen var tänkta att använda för att fängsla de politiker som man hoppades kunna fånga.

Efter attacken så har flera medlemmar av den högerextremistiska gruppen Oath Keepers åtalats för våldsamt upplopp, skadegörelse och för våld mot de poliser och vakter som förgäves försökte stoppa attacken. I den bevisning som åklagarna nu har lagt fram för att se till att flera av ledarna i gruppen inte sätts på fri fot så har åklagarna lagt fram information som de anser visar att Oath Keepers hade fraktat in stora mängder vapen inför attacken. Vapen som Oath Keepers snabbt hade kunnat få fram till Kapitolium om de hade önskat. I det material som åklagarna lagt fram finns bilder från övervakningskameror med medlemmar ur gruppen invid vad som ser ut att vara vapenväskor.

Välorganiserade

Den bild som åklagarna målar upp är en välorganiserad grupp som genomförde attacken medan en mindre grupp fanns i närheten med uppgift att frakta fram vapen. Anledningen till att Oath Keepers valde att ha vapen i närheten och inte bära dem öppet under attacken att det är förbjudet att bära vapen i Washington. Hade Oath Keepers burit synliga vapen under attacken så hade riskerat att bli gripna direkt eller så hade polisen snabbt kunnat kalla in förstärkning med hänvisning till att det fanns vapen i folkhopen.

I det material som åklagarna har lagt fram finns övervakningsbilder där enskilda medlemmar i gruppen identifierats, SMS och uppgifter om var de enskildas mobiltelefon rkopplats upp – mot vilka telefonmaster kommunikationen gått vilket ger en bild av var de åtalade har befunnit sig under attacken.

I den här första delen av rättegången så gick domaren på åklagarna linje och en av ledarna, Kenneth Harrelson, ska kavrstanna i häkte i avvaktan på att rättegången ska inledas.