blank

Under flera år så har Apple och Facebook varit på kollisionskurs men båda parter tycks ha varit intresserade av att undvika en konflikt så länge som det har varit möjligt men efter lanseringen av Apples nya krav på att annonsörer/utvecklare och andra ska deklarera vad de samlar in och be om lov för att samla in information så var kollisionen oundviklig.

New York Times har gått igenom de båda bolagens historik, möten och konflikter under åren och det är mycket tydligt att Apple i princip underkänner hela Facebooks affärsmodell medan Mark Zuckerberg och Facebook menar att Apple har egna intressen och att Apple inte ska lägga sig i Facebooks affärer.

Information

I botten finns vi användare – eller rättare sagt vår information. Det är informationen som är handelsvaran och här har Apple sin syn klar – användaren äger sin information. Det är en åsikt du har råd att hålla dig med om du inte på minsta sätt ät beroende av att samla in data, bearbeta och sälja den vidare, vilket Apple inte har.

Facebook däremot erbjuder en rad olika tjänster där användaren inte betalar i kronor och ören utan med sin information. Facebook har definitivt inte råd med att hålla sig med samma syn som Apple.

Vill du förenkla det så anser Apple att Facebook stjäl och lurar till sig användarnas information utan lov. New York Times beskriver att möte 2019 mellan Tim Cook och Mark Zuckerberg i samband med investementbanken Allen & Company årliga konferens där det var uppenbart att företagen inte alls såg på användarna och användarnas information på samma sätt. Den gången, 2019, var Zuckerberg satt under hård press efter Cambridge Analytica-skandalen och Tim Cooks syn på saken vara att det är Facebook grundläggande affärsidé som det är fel på.

Förståeliga

Mark Zuckerberg tog av förståeliga skäl inte till sig Apple-chefens ord vilket bäddade för en frontalkollision när Apple fortsatte att driva sin strategi – att skydd användaren och användarens information. Till slut slog Apple till rakt mot Facebooks hjärta i sitt datainsamlande – insamlande av information mellan appar, mellan webbplatser och mellan punkter där användaren gör saker. Vilka webbplatser besöker vi, vad gör vi, var handlar vi, vad läser vi och hur länge. Apples strategi är inte att stoppa allt datainsamlande men kräva att den som vill samla in data ber om lov – innan. Facebook vet att få användarna kommer att klicka ja när det kommer till användarnas egen information. Speciellt som att funktionen är aktiverad som standard vilket betyder att de användare som inte gör någonting kommer att var åtkomliga för Facebook. Facebook räknar med sjunkande intäkter därför att den data som de säljer, de tjänster som de säljer till annonsörer inte kan mätas. Facebook kan inte visa att användare sett och agerat när en annons visats för dem och utan ett resultat så är det vårt att övertyga annonsörer. Till det kan läggas att Facebook inte kommer att få tag i data som visar vilka appar vi använder, när vi använder dem och hur. Data som används för att ta reda på vad vi är intresserade av.

Personer

Tim Cook, 60, har gått den långa vägen inom Apple. Cook har skrivits som ett logistik-geni, välutbildad, akademiska examen och en gentleman från sydstaterna. Tämligen liberal, snudd på radikal för att vara från södra USA. Mark Zuckerberg hoppade an från Harvard, startade Facebook, 36 år gammal och i hans värld är det bara att köra på. Testa och se vad som händer vilket Tim Cook aldrig skulle ge sig på.

På senare år, sedan mötet 2019 så har tonen mellan bolagen och mellan Zuckerberg och Cook skruvats upp. På en fråga vad Tim Cook skulle gjort i Mark Zuckerbergs ställe för att hantera den hård kritiken när det handlar om användarnas personliga integritet så konstaterade Tim Cook torrt:

– Jag skulle aldrig vara i hans situation.

Sprickan

Stegvis så har alltså sprickan mellan bolagen vidgats och i första hans så är det Apples ansvar. Apple har intagit en allt hårdare attityd när det kommer till integritet och informationsskydd. Tjänster har krypterats, information som skickas fram och tillbaka anonymiseras, delas upp och vaskas runt så att ingen, inte ens Apple ska veta vem individen är. Med Apple Pay så vet en handlare att de fått betalt – i stort inte mycket mer. Apple har stärkt kontrollen över sin plattform, sitt ekosystem och här finns också diametralt olika syn på omvärlden. Apple vill se till att deras användare inte kartläggs och att ingen sak komma åt dem – märkt väl Apples användare. Du köper in dig i Apples skyddade trädgård medan Facebook tycker att alla ska ha tillgång till bra tjänster, utan att behöva att betala direkt ur plånboken.

Det är svårt att se hur dessa båda ska kunna mötas då det inte finns något utrymme för en kompromiss. Apples hårdare strategi gagnar också Apple som kan ta ut ett avstånd mot de övriga, Amazon, Facebook och Google i första hand. ”Kom till oss – vi är inte som de” är budskapet men inträdesbiljetten till Apples skyddade trädgård är inte gratis.

New York Times

Kommer inte att backa

Apple har en tradition av att vara en smula långsamma, eftertänksamma men när Apple väl bestämmer sig så backar Apple ytterst sällan. Apple gör fel, det gör alla företag, och när Apple gör fel så kan det krävas att den ansvarige chefen kryper till korset, skriver ett öppet brev och ber om ursäkt. Scott Forstall ville inte göra det. Han tog en direkt strid med Tim Cook och idag är han ute ur Apple. Därför finns det inga skäl till att anta att Apple kommer att backa eller att Apple inte kommer att fortsätta att driva sin strategi – begränsa, hindra och tvinga datatrålarna att erkänna vilka de är och tvinga datatrålarna att be om lov.

Facebook kan inte backa – hela deras affärsidé bygger på datainsamlande och ser vi till åt vilket håll vindarna blåser så har Facebook haft en allt ökande motvind sedan 2018.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x