blank

Tim Cook, Apples chef, ger inte många intervjuer och han har inte samma publika framtoning som Steve Jobs. Cook har inte ändrats Apples grundläggande värderingar utan byggt vidare på det som är Apples DNA. På en punkt så har Tim Cook lagt fast en helt annan väg än de övriga stora amerikanska tech-bolagen – skyddet av din, min och Apple-användarnas information.

Nyligen så intervjuades Tim Cook av New York Times podcast och Kara Swisher och bland frågorna så fick Tim Cook svara på hur Apple ser på datainsamling, spårning av det användare gör och hur Apple jobbar för att skydda sina användares data.

New York Times: Sway

Viktigaste frågorna

Enligt Tim Cook och Apple så är personlig integritet en av de absolut viktigaste frågorna just nu och enligt Cook så är vi inne i en slags kris just nu. Enorma mängder data samlas in, varje dag, ute på nätet och vår vardag styrs delvis av algoritmer som, enligt Tim Cook, leder till att konspirationer sprids och desinformation leder till konflikter.

”Individen ska äga sin information och bestämma vem som får den och till vad”

Tim Cook hänvisar till Steve Jobs som i ett tidigare samtal, just med Kara Swisher, klargjorde hur Apple ser på användare, deras information och hur Apple hanterar frågan. Frågan ställs av Walt Mossberg.

Apple är Apple

Apple är inte som de andra bolagen, Microsoft, Facebook, Google, Amazon och Twitter, och Apples tal om att skydda sina användares information är inte en massa tomt prat från PR-avdelningen. Apple krypterar, tvingar utvecklare att ange om de samlar in data, vad de samlar in och vad informationen ska användas till. I intervjun med Kara Swisher så understryker Tim Cook att Apple kommer att fortsätta på den inslagna vägen och han säger att han är djupt oroad över åt vilket håll utvecklingen är på väg.

Det är också ett skäl till varför Apple är så hårda vad gäller reglerna runt App Store och varför Apple tagit striden med spelutvecklaren Epic Games. Enligt Tim Cook så handlar det om kontroll för att skydda hela säkerhetsmodellen – hela systemet runt iOS/iPadOS/watchOS och App Store. Skulle Apple tillåta fler och andra App butiker så skulle det kunna hota hela säkerheten runt hela plattformen, menar Tim Cook.

Naturligtvis så handlar detta också om pengar men Tim Cook menar att huvudskälet är att med det som kallas ”side loading”, att du kan installera appar utanför Apple butik hotar skyddet för användarna, deras information och hela Apples ekosystem.

Augmented Reality

Apple har flera gånger sagt att AR, augmented reality, förstärkt verklighet är en mycket viktig del av Apples framtid. Det handlar om att kunna plocka fram mer information under samtal exempelvis. Tim Cook ger ett exempel – i den aktuella intervjun så skulle kartor, statistik med mera kunna plockas fram och visas, under samtalet. Därför satsar Apple stora pengar på AR och på att utveckla olika tekniska lösningar för sina produkter och tjänster.

När samtalet glider över på Apple förmodade bil så skrattar Tim Cook och klargör att han aldrig diskuterar kommande produkter. Han duckar skickligt undan alla frågor runt Apples bil och den teknik som Apple uppenbarligen utvecklar, något som Tim Cook inte förnekar.

Röstning

Samtalet glider också in på samarbetet med den tidigare administrationen i Vita Huset och den nya, den nuvarande. Cook ger sig inte in i den diskussion om Donald Trump utan diskussionen landar i om rätten till att rösta där Cook anser att den är grundläggande rättighet och att teknik borde utvecklas som ger det lättare, snabbare att rösta så att rösttalen går upp – så att fler kan rösta och röstar.

Tim Cook ser sig inte som Apples chef om 10 år men han har inte en aning om vad han skulle göra, eller ska göra istället. Du kan själv lyssna på hela intervjun, som podcast, via länken ovan.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x