blank

Amerikanska Proctor & Gamble är ett av världens största bolag och en av världens största annonsköpare med en lång rad kända varumärken. Med en omsättning som närmar sig 100 miljarder dollar och med snart 100 000 anställda så är det en multinationell jätte. Wall Street Journal avslöjar nu hur Proctor & Gamble samarbetat med kinesiska bolag för att ta sig runt Apples integritetsskydd – allt för att kunna samla in data om oss användare.

Pampers, Gilette, Ariel, Always, Tampax, Braun, Head & Shoulders, Oral B, Clear Blue och Vicks är bara några av alla de varumärken som Proctor & Gamble äger och jobbar med. Det gör också bolaget till en av världens största köpare av reklam och annonser. Proctor & Gamble har utvecklat teknik för att ta sig runt Apples integritetsskydd. Teknik som seda,  i samarbete med kinesiska bolag, har testats i Kina:

The company has joined forces with dozens of Chinese trade groups and tech firms working with the state-backed China Advertising Association to develop the new technique, which would use technology called device fingerprinting, the people said. Dubbed CAID, the advertising method is being tested through apps and gathers iPhone user data. Through the use of an algorithm, it can track users for purposes of targeting ads in a way that Apple is seeking to prevent.

Wall Street Journal (betalvägg)

Krav

Apple kommer att inför ett krav på att de som vill samla in data ska informera om det och be om tillstånd – App Tracking Transparency och Apple kommer inte att göra några undantag eller lämna några dispenser:

“The App Store terms and guidelines apply equally to all developers around the world, including Apple. We believe strongly that users should be asked for their permission before being tracked. Apps that are found to disregard the user’s choice will be rejected.”

De nya reglerna ligger helt i linje med det Steve Jobs uttalade för mer än tio år sedan – fråga, informera och be om lov.
App Transparency Tracking kommer att införs och lanseras med lanseringen av iOS 14.5 som just nu betatestas.