blank

Macbook Pro 13 M1 utmanas av iPad Pro. Vilka är skillnaderna och vilken av dem är det bästa valt för dig? Magasin Macken ställer två olika lösningar, olika datorer mot varandra.

Jo, jag vet vad du sitter där och tänker nu – iPad Pro mot en MacBook Pro 13? Det är väl ingen vettig jämförelse och du kanske rent av är helt övertygad om att en iPad Pro fortfarande är en läsplatta som i första hand används för att konsumera saker. Tänk om – en iPad Pro är en dator. det är bara en lite annorlunda dator.

Det uppenbara

Vi tar först det helt uppenbara – MacBook Pro 13 M1 är en traditionell dator, tangentbord, styrplatta och en bildskärm som du inte kan peta på (ingen touch-skärm). iPad Pro förser vi med ett Magic Keyboard (tangentbord) för att få full funktionalitet. MacBook Air är en bärbar dator och den skiljer sig inte från MacBook Pro funktionsmässigt.

Datorerna

MacBook Pro 13-tum M1
blank
 • 16 GB enhetligt minne
 • 512 GB SSD-lagring¹
 • 13‑tums Retina-skärm med True Tone
 • Magic Keyboard
 • Touch Bar och Touch ID
 • Force Touch-styrplatta
 • Två Thunderbolt-/usb 4-portar
Pris: 20 995 kronor

 

MacBook Air M1
blank
 • 16 GB enhetligt minne
 • 512 GB SSD‑lagring¹
 • Retina‑skärm med True Tone
 • Magic Keyboard
 • Touch ID
 • Force Touch‑styrplatta
 • Två Thunderbolt‑/usb 4‑portar
Pris: 17 799 kronor

 

iPad Pro
blank
 • iPad Pro 12,9 tum
 • Wi‑Fi-modeller
  641 gram

 • Lagring: 512 GB

Pris: 19 388 kronor

 

Förutsättningar

Prismässigt är det skillnader, lagring, prestanda är i stort likvärdiga med hänsyn taget till att det finns viss saker som du inte kan eller inte bör försöka att göra med en iPad Pro. Programmera, komplicera och utveckla appar och liknande – där finns inte riktigt alla verktyg för iPad Pro. Ska du producera videor i vissa format, i samarbete med andra – exempelvis om du redigerar videor med Final Cut X och ska skicka filer till andra som ska fortsätta att redigera en video. För att jämförelsen ska bli likvärdig så utgår den ifrån att det är du som producerar, du som bygger, skriver och som ska använda datorerna närmast strikt för eget bruk.

Jobbar du med andra för att producera texter, bilder och liknande så finns det fullgoda verktyg för båda datorerna.

Det kan vara viktigt att påtala det därför att det fortfarande finns skillnader och alla program/appar som finns för macOS finns inte för iPadOS och tvärtom. Det finns en del appar som saknas för macOS.

Likheter

Det är numera rätt små skillnader mellan en iPad och en Mac – du har en webbläsare, e-postprogram och alla andra appar/funktioner som finns i macOS i en iPad Pro. Alla basfunktioner är i det närmaste identiska. Du har Office, iWork och en rad stora kända program/appar för båda miljöerna. Affinity Design och Bildredigeringsprogram finns för båda liksom Pixelmator Pro. Det gör det möjligt att ha en iPad Pro som bärbar dator och en iMac eller en Mac mini som stationär dator för tyngre uppgifter – exempelvis. iPad Pro har ett externt tangentbord med styrplatta och du kan koppla in ett externt tangentbord och en mus/styrplatta om du vill.

Här ska en skillnad påtalas – du kan förvisso koppla en iPad Pro till en extern bildskärm men det är ingen optimal lösning. Det du ser är en spegling av din bildskärm – ingen riktig koppling med full bredd och med full funktionalitet.

Det finns alltså skillnader och det finns stora likheter. Nu är det dags att ställa datorerna mot varandra.

Rond 1: Redigering av bilder

Som redan sagts så finns Affinity Photo för iPad OS och för macOS. Även Pixelmator finns för båda plattformarna, liksom Adobes programpaket. Ska du redigera dina bilder så finns det fullt tillräckligt med olika alternativ för att göra det. Till de redan uppräknade kan även läggas Apples egna program/app för foton och bilder. Där finns redigeringsmöjligheter. Ska du retuschera bilder så är en iPad Pro överlägsen. Skaffa en Apple Pencil så kan du peta, retuscher och få mycket högre precision än vad en MacBook Pro klarar. Ska du färgkorrigera, komprimera och göra andra saker med bilderna så finns en rad appar  och när du har fått ihop din egen uppsättning av verktyg så har du förvisso fler verktyg men de är var och en lite bättre. Kännetecknade för appar är att de gör färre saker men mycket ofta så gör de uppgifterna lite bättre. Allt det du kan göra med MacBook Pro kan du naturligtvis även göra med en MacBook Air.

Utgång: Ronden till iPad Pro

Rond 2: Redigering av videor

Dags att ge sig på ännu en lite tyngre uppgift – redigera videor. Ska du dela videor, dela redigeringsjobbet med andra så räcker iPad Pro inte till. Final Cut X, Adobe Premiere – de två mest använda programmen finns inte för iPadOS. Ska du däremot redigera filmer för eget bruk eller direkt till slutkund så finns det en rad appar för iPad Pro som fungerar alldeles utmärkt.

Utgång: Ronden till MacBook Pro

Rond 3: Programmering

Här finns inget alternativ för iPad Pro – det går men du saknar en del verktyg.

Utgång: Ronden till MacBook Pro/MacBook Air 

Rond 4: Vardagliga saker, surfa, svar på mail, skriva dokument

Här är det ingen skillnad. Allt det du kan göra med iPad Pro kan du göra med MacBook Pro/Air och vice versa.

Utgång: Ronden oavgjord

Rond 5: Uppkoppling

Du behöver en uppkoppling, snabbt. Båda kan dela uppkoppling med andra prylar och skillnaden är inte avgörande men trots det – ett litet plus för iPad Pro. Köper du en iPad Pro med SIM-kort så kan du koppla upp dig direkt och slipper koppla upp dig via din iPhone.

Utgång: Ronden knappt till iPad Pro

Rond 6: Externa tillbehör

Tangentbord, mus, styrplatta – allt det kan du koppla till båda. Apple Pencil däremot fungerar inte med MacBook Pro (såklart) och du kan inte koppla in en extern bildskärm till en iPad Pro – du kan men det blir inte bra. Baksidan med en extern bildskärm och en iPad Pro bedömer jag som en större nackdel än att Apple Pencil inte fungerar med en MacBook Pro.

Utgång: Ronden knappt till MacBook Pro/MacBook Air

Rond 7: Hårdvara

Dags att titta på det du får för pengarna. Prestandamässigt så är MacBook Pro 13 M1 vassare. Jämför du en iPad Pro med en Intel-baserad MacBook Pro så är skillnaderna små men ställer du iPad Pro mot en M1-modell så förlorar den, prestandamässigt.

Den inbyggda kameran däremot är bättre i iPad Pro – kanske inte helt oviktigt i dessa tider då vi kör mycket videomöten. Det gäller även mikrofonen för övrigt.

Utgång: Ronden till MacBook Pro/MacBook Air

Rond 8: Storlek och vikt

Storlek och vikt – inte helt oväsentligt med tanke på att det är bärbara produkter.

iPad Pro med Magic Keyboard väger strax över 1 362 gram
MacBook Pro 13 M1 väger 1 400 gram
MacBook Air väger 1 290 gram

Vikten är i stort densamma men en iPad Pro är tunnare. Försumbara skillnader kanske men ändå – MacBook Air väger minst.

Utgång Ronden knappt till MacBook Air 

Rond 9: Pris

Det är i stort sett samma pris lite beroende på vilka modeller du jämför. Kompletterar du med en iPad Pro med SIM-kort och Apple Pencil så kostar den mer än en MacBook Pro 13 M1 men å andra sidan så får du fler funktioner. Här sticker dock MacBook Air ut – den är verkligen tusenlappar billigare.

Utgång: Ronden till MacBook Air

Rond 10: Petitesser

Sista ronden och nu är vi inne på småsaker och det som i högsta grad är subjektivt.

Tangentbordet – känslan, skriva mycket och länge, klar segrare är iPad Pro
Bildskärmen – små skillnader men ett litet plus till iPad Pro

Hur snabbt du kan göra olika saker – plus till MacBook Pro vilket kan förklaras (delvis) av vana men multitasking är en akilleshäl när det kommer till iPadOS. MacBook Air är i princip en MacBook Pro men utan fläktar. Teoretiskt så har den inte riktigt samma prestanda men du kan göra samma saker med den.

Ronden: Knappt till iPad Pro

Summering: fem oavgjorda ronder, tre ronder till MacBook Pro och två ronder till iPad Pro.

Slutsats:

Jo, en ”riktig” dator är fortfarande snäppet bättre. En dator är lite snabbare, lite lättare att jobba med och har bättre prestanda. Pris, vikt, funktioner och annat, där är skillnaderna små för att inte säga mycket små.

Råd:

Har du idag reda en bra stationär dator, en iMac eller en Mac mini och vill ha en smidig liten laptop att ha med dig på redan eller när du där ute och rör på dig så skulle jag ställa MacBook Air mot en iPad Pro och där skulle priset få avgöra. En MacBook Air M1 med 16 GB RAM kostar strax under 18 000 kronor. Det är ett par tusenlappar mindre. MacBook Air vinner också två ronder av tio medan den datorn delar segern med MacBook Pro i tre ronder. iPad Pro vinner också två ronder vilket gör att de verkliga utmanarna är iPad Pro och MacBook Air.

Pris, vikt, funktioner – vinnare är MacBook Air.

 

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x