blank

Du skickar en stor mängd mail till anställda inom ett företag och hoppas att någon klickar på länkarna i brevet. När någon gör det släpps ett skadligt program lös i företagets nät som krypterar bilder, videor, dokument och alla information som programmet kommer åt. Sedan skickar du en uppmaning om att anonymt skicka över en större summa pengar i form av Bitcoins eller annan digital valuta så skickar du ett program som låser upp filerna.

Programmen kallas Ransomware och det är en snabbt växande miljardindustri ute på nätet.

Utbetalningar

En färsk undersökning, gjord av Group-IB, har gått igenom och analyserat 500 attacker som skedde under 2020. Många företag och organisationer väljer att betala istället för att lägga betydligt mycket mer pengar på att försöka att återskapa system och information med hjälp av säkerhetskopior eller försöker knäcka krypteringen. Undersökningen visat att på bara ett år så har utbetalningarna fördubblats till i snitt 170 000 dollar.  Attacker som riktas mot företag i Europa och Nordamerika ligger ännu högre i genomsnitt – mellan en och två miljoner dollar.

Med tanke på den ganska lilla insaten som behövs och de stora intäkterna så befaras det att antalet attacker snabbt kommer att öka under 2021 och 2022.

Bleeping Computer