blank

Sebastian Aho, före detta Skellefteå AIK, blixtinkallades under söndagens returmöte (back-to-back) sedan Islanders Noah Dobson satts upp på listan över spelare som övervakas enligt ett fastställt Covid-19 protokoll. Aho var inte omklädd, han hade hunnit att plocka av sig utrustningen efter uppvärmningen och kom in i laget ett par minuter in i den första perioden. I sitt första byte, i sin första puck-kontakt så assisterade han sedan fram till Islanders 1-0.

Aho har fått vänta på sin chans i ett Islanders som nu radat upp nio raka segrar. Detta efter vinst på straffar i söndagens match med 3-2. Islanders har nu 12 raka matcher med poäng och laget leder nu East Division före Washington. Tilläggas ska att Islanders har 29 matcher spelade medan det finns flera lag i East som bara har 25 matcher spelade.

Sebastian Aho

Sebastian Aho, back. tidigare Skellefteå AIK, har fått vänta på sin chans under årets säsong. Islanders har radat upp segrar och plockar just nu poäng i stort sett varje match de spelar. Försvarsspelet har, precis som förra säsongen sett mycket stabilt ut och det har resulterat i att Sebastian Aho har fått vänta på sin chans men i söndagens match kom den och Aho tog den, med besked.

När övriga i laget värmde upp kom beskedet – Noah Dobson är satt i karantän, ska testas och Aho blixtinkallades. Det var bara att kasta på sig utrustningen (igen) , kliva in och spela. han anslöt till laget, klev in i båset några minuter in i den första perioden. Islanders har, precis som många andra lag, ett antal spelare som är med laget och som är med på uppvärmningarna, ifall de kan behövas.

– Det blev lite annorlunda. Jag värmde upp med laget som jag brukar och hade hunnit att plocka av mig utrustningen igen när beskedet kom, sa Aho på presskonferensen efter matchen.

Sebastian Aho har inte spelat en riktig match på nästan ett år:

– Det är fantastisk roligt att äntligen få spela, jag har inte spelat på nästan ett år men trots det så kändes okej. Jag gjorde kanske några mindre bra saker under matchen och några bra saker men det var väntat efter ett så långt speluppehåll, fortsatte han.

Assist i första bytet

I sitt första byte, i sin första match i år och vid sin första puck-kontakt så kastar Aho in pucken framför mål, träffar Bellows som styr pucken i mål med kroppen – 1-0 till Islanders och en assist i säsongsdebuten. Resten av matchen blev en tät, chansfattig historia som det tenderar till att bli när två lag med en stark defensiv möts. New Jersey Devils har en lång tradition av att fokusera på sitt försvarsspel, liksom den nya upplagan av Islanders. Lag försörjdes åt till 2-2 och med bara 27 sekunder in i förlängningen så trodde Devils att de äntligen lyckats att slå Islanders men 3-2 målet (P.K Suban) dömdes bort sedan det visat sig att Jesper Bratt var offside. Devis fick ännu en möjlighet att avgöra då Brock Nelson drog på sig en utvisning (hakning) efter 2.36 men bra försvarsspel av Islanders backar och stort målvaktsspel av Ilya Sorokin höst Islanders kvar i matchen.

Matchen gick till straffar och där Beauvillier och Wahlstrom till slut kunde sätta sina straffar och avgöra matchen.

Skador och Covid

Islanders fortsätter att samla poäng, vinna matcher och går nu in i en betydligt tuffare serie matcher då Washington och Philadelphia väntar som motståndare. Just nu så är Noah Dobson och Jean-Gabriel Pageau uppsatta på Covid-19 listan och lagkaptenen Anders Lee är uppsatt på skadelistan med en långtidsskada. Sebastian Aho, Leo Komarov och Austin Czarnik har kallats in som ersättare. Anders Lees långtidskada innebär att Islanders tappat sin bästa poänggörare, så här långt, och sin lagkapten. Det innebär också att Islanders kan frigöra 7 miljoner dollar, även om Lee kan komma tillbaka till ett eventuellt slutspel. Det har satt fart på en del spekulationer om vem eller vilka spelare som Islanders kan vara på jakt efter för sannolikt så är planen att värva in en ersättare till Lee.

Islanders möte nu närmast Washington – natten mot onsdag.