blank

Clubhouse har satt fart på utvecklarna och skärpt konkurrensen mellan sociala medier – nu ska alla kunna prata. Twitter och  Instagram har lanserat en funktion där du kan samlas och prata med andra och fler sociala medier ligger i startgroparna – allt för att stoppa flykten av användare till uppstickaren, Clubhouse.

Lanseringen av en ny sociala tjänst följer numera nästan en slags mall.

Hype

Först skapas en hype där alla vill vara med, alla är nyfikna (nåja kanske inte alla).

Sedan kastar sig alla de som kallas ”early adopters” in på detta nya sociala media och lanserar möten/diskussioner/samtalsrum med rubriker av typen ”Så blir du miljardär genom att använda XXX”. Samtidigt med dem kommer nyfikna journalister, byråfolk (PR/reklam), bloggare och sociala mediaexperter, tätt följda av influencers som vill kolla och se om detta nya sociala media är en ny möjlighet till intäkter eller inte.

Varningarna

När alla de här grupperna landat så kommer varningarna. Det hör till nya sociala medier och först ut brukar varningar om brott mot GDPR, hot mot den personliga integriteten och andra liknande varningar komma. I fallet med Clubhouse så har en del mediahus liksom Sveriges Radio och Sveriges Television varnat för att lämna ifrån sig sina adressböcker.

Skulle nu ett nytt socialt media slå, få uppmärksamhet och växa så kommer kopiorna och det är där vi är nu.

  • Twitter – funderar över hur du ska kunna ”prata” med andra ungefär som på Clubhouse och kommer med sin version – Twitter Social.
  • Instagram har rullat ut en egen tjänst även om du just nu bara kan ”prata” med maximalt fyra personer.
  • Discord har faktiskt haft en möjlighet att prata ett tag men funktionen har inte riktigt tagit fart.
  • Facebook uppges ligga i startgroparna

Till alla de här tjänsterna kommer Zoom, Teams, Facetime där du kan se och prata med andra – videokonferens.

Prata

Nu kan inte alla de här tjänsterna sägas vara konkurrenter med just Clubhouse men det tycks finnas en trend i att nu ska alla kunna prata. Ett annat inslag när ett nytt social media dyker upp är att detta nya måste etiketteras och placeras in i förhållande till andra sociala medier. ClubHouse har satts mot podcasts och frågan har redan varit uppe för diskussion – är Clubhouse ett hot mot poddare?

Det enkla svaret är att det är inte Clubhouse därför att det handlar om olika sätt att konsumera men då glömmer vi bort att vi alla har en begränsad mängd av tid. Du, jag och alla andra har en begränsad mängd tid för allt vi ska göra och hinna med. Dyker det då upp något nytt, ett nytt media som tar en del av vår tid så kan det mycket väl bli på bekostnad av annan konsumtion.

Jättarna

Det är också lätt att förledas att tro att det alltid är de stora jättarna som överlever och att de inte går att utmana. Kommer någon ihåg Apples Ping? Det är inte så konstigt om du gar glömt bort den sociala tjänsten i så fall för det är ett av Apples mer halvhjärtade försök att skapa en social tjänst. Tanken var att du skulle kunna ”träffa” kända artister, följa dem och få ta del av bilder, videro och annat. Problemet var att Apple knappt såg ut att ens själva tro på idén och att alla funktionerna redan fanns i andra, avsevärt mycket större medier.

Google satsade mycket på Google+ men inte heller sökjätten lyckades, trots att Google kastade in rätt betydande resurser. Problemet med Google+ var att tjänsten var en i mängden av tjänster som erbjöd i stort sett samma saker – du skulle följa andra, skriva, dela med dig. Google+ hade ingenting som andra inte redan hade och därför gick tjänsten i graven. Det räcker inte heller att vara först eller att bli stor. MySpace var ”the shit” men kördes snabbt ifrån av andra när MySpace inte hängde med i utvecklingen.

IRC, Internet Relay Chat, har funnits sedan urminnes tider, är textbaserat, har kanaler/rum med moderatorer och olika ämnen men IRC har knappt tagit sig förbi nördarna och alltid fört en undanskymd tillvaro.

Lyckas

Det finns inga garantier att lyckas om du är först, stor, har massor med resurser eller om du just nu, för stunden, har massor med användare. Historien är fylld av misslyckanden och det gäller för övrigt alla de som tvärsäkert fastslagit vad som kommer att slå och fungera och vad som inte kommer att göra det. Just nu så satsar många på prat. Det återstår att se vilka som lyckas.

Själv gillar jag Clubhouse även om jag inte gillar att tjänsten vill dammsuga i sig min adressbok – vilket Clubhouse inte får.