blank

Q och rörelsen QAnon är en snårskog av mer eller mindre vanvettiga konspirationsteorier. Allt från att ledande demokrater styr en satanistisk pedofil-liga från en pizzeria i Washington till att Donald Trump är skickad till Vita Huset för att städa upp och krossa det som kallas the Deep State.

Filmarna har under drygt tre år försökt att komma till botten med den högerextrema konspirationsteorins ursprung och hitta den som startade allt – signaturen Q. Det började med korta, enkla inlägg i olika forum där högerextremisterna flockades ute på nätet, 4Chan, 8Chan och andra forum. Det var korta inlägg signerade med Q och personen bakom inläggen sa sig ha den högsta säkerhetsklassningen inom den amerikanska energimyndigheten.

Q sade sig ha en uppgift – informera den amerikanska allmänheten om att de styrdes av ett hemligt sällskap och att Donald Trump nu skulle rensa upp, ta tillbaka makten och lämna över den till folket. Hur märkligt det än kan låta och hur skruvade de konspirationsteorier som rörelsen än har gett upphov till så verkar ingen vara för magstark, konstig eller avvikande. Allt går hem hos anhängarna som finns med under Trumps massmöten ofta med ett Q i händerna eller med en t-short med ett Q på.

Qanon – en farlig väv av konspirationsteorier som startade med ett anonymt konto

Sekt

QAnon har tydliga sekt- och kultinslag. Antingen tror du på allt, köper allt eller så är du en fiende. Det finns bara ett budskap och en tro och hela rörelsen skulle kunna avfärdas som ett gäng stollar om det inte vore för att de är många och många av dem fanns med under stormningen av Kapitolium. Bärande delar är tron på ett omfattande valfusk, att Donald Trump vann presidentvalet och att det finns demokratiska politiker som tillsammans med kända skådespelare, finansmän och företagsledare, mördar och äter barn.

En pizzeria i Washington (pizzagate) har pekats ut, Comet, och i pizzerians källare så ska det finnas fängelseceller där barn hålls fångna. Det faktum att pizzerian saknar källare har ingen betydelse. Anhängarna tror likafullt på konspirationerna.

Vem är Q?

Så vem eller vilka står du bakom signaturen? Här finns det lika många teorier som det finns enskilda som vill avslöja Q. Bland QAnons så tror de flesta att det är en person som jobbar nära Donald Trump. De som vill avslöja hela rörelsen gissar på Steve Bannon, Donald Trump Jr, Mike Flynn och andra kända personer som jobbar eller som har jobbat nära Donald Trump. Filmarna bakom Q – Into The Storm reser runt praktiskt hela världen i jakten på Q och de har analyserat alla inlägg, försökt följa vartenda spår för att få fram vem eller vilka som är Q.

Q har dessutom inte hållit till i samma forum hela tiden. Det började på 4Chan 2017 och efter tag så flyttade Q över till 8Chan, ett annat, ännu mer extremt forum. Runt namnet, signaturen och inläggen finns en tvist mellan de som skapat de digitala mötesplatser där Q dyker upp. Inläggen följs av många, miljoner, och det finns en hel industri av Youtubers, bloggare och podar som gör sin egna tolkningar och analyser av det Q skriver.

Du hittar Q- Into the Storm på HBO

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x