blank

Al Jazeera publicerar uppgifter om att militären i Bangladesh köp in utrustning från israeliska Cellebrite – utrustning som kan användas för att hacka mobiltelefoner. Uppgifterna publiceras i samarbete med den israeliska tidningen Haaretz och de är anmärkningsvärda därför att Bangladesh är en hård, repressiv regim och en regim som förbjuder alla kontakter med Israel.

Bangladesh har ett uttryckligt förbud mot att göra affärer med Israel och kläderna har inga diplomatiska förbindelser. Trots det så har militären i Bangladesh köpt in utrustning och mjukvara från Cellebrite, ett israeliskt företag.

Bangladesh does not recognise the state of Israel, forbids trade with it and prevents its citizens from travelling there. The Muslim-majority country officially stands in solidarity with the Palestinians on the basis they are denied civil rights and live under Israeli military occupation.

It is unclear whether UFED was provided to Bangladesh directly by the Israeli company or via a Cellebrite subsidiary based elsewhere in the world, presumably with the intention to mask its origins.

Al Jazeera