blank

En av de största boxarna genom tiderna, ”Marvelous” Marvin Hagler, har gått ut tiden 66 år gammal. Hagler, south paw, höll under en tid alla bältena i mellanvikt och under sin karriär mötte han alla, undvek ingen, och han gick flera av de riktigt klassiska matcherna.

Marvin Hagler, född Marvin Nathaniel Hagler, var south paw, vilket betyder att han gick med högern före. en för många avig still men Hagler stilen behärskade den till fullo och han höll sina titlar under en period då mellanvikten var fylld av fantastiska boxare – Roberto Duran, Thomas ”Hit Man” Hearns och Sugar Ray Leonard. Konkurrensen var stenhård men Hagler var aldrig taktisk i sin val av motståndare. Han mötte alltid den som stod  på tur på listan.

Marvin Hagler höll alla bältena i viktklassen under hela sex år och sju månader och han försvarade sina titlar 12 gånger och förutom att ha hållit titlarna längst, försvarat dem flest gånger så har Hagler också det högsta antalet knockouter under sina titelförsvar. Det finns en mästare som hållit sina titlar längre vän Marvin Hagler, Tony Zale, men i hans tidsperiod inräknas flera år utan försvar under andra världskriget.

Världens bästa rond

Den 15 April 1985 äntrade Hagler ringen och på andra sidan stod Thomas ”Hit Man” Hearns. Den första ronden är klassiskt – det rankas som en av de bästa inledande ronderna i någon boxningsmatch i historien.

Hearns hade en fruktansvärd höger men Hagler klev rakt igenom den, han stannade aldrig utan fortsatte att driva Hearns framför sig trots ett allvarligt jack i ansiktet i den andra ronden. Hearns försökte på alla sätt stoppa Hagler men den här kvällen var ”Marvelous” omöjligt att stoppa. I den tredje ronden började Hearns att backa av trycket från Hagler som hela tiden fortsatte framåt. I den tredje ronden kallar domaren, Richard Steele, upp läkaren till ringen för att titta på Haglers jack. Marvin Hagler inser att han måste avgöra matchen inom kort därför att jacket i ansiktet annars riskerar att stoppa matchen. han sätter ökat tryck på Hearns träffar ”Hit Man” högt uppe bakom ena örat, Hearns vacklar, faller bakåt men Hagler tänker inte låta det här tillfället honom ur händerna. Han fullföljer och Hearns stoppas, matchen är över.

Statistik

Som amatör radade Hagler upp segrar och hade ett facit på 55-1. In den professionella ringen så gick Hagler 67 matcher, vann 62 och förlorade bara tre matcher – däribland en klassisk match mot Sugar Ray Leonard där boxningsfans män idag diskuterar vem av de två som egentligen vann den matchen.

Den officiella hemsidan