blank

Apple har vunnit en första viktig seger i Frankrike; den nya funktionen App Tracking Transparency strider inte mot de franska konkurrens lagarna och ett krav från flera lobbyorganisationer som företräder annons- och reklamköpare tillbakavisas.

– Vi kan inte ingripa varje gång det inträffar något som kan påverka annonsörers intäkter negativt, säger Isabelle de Silva, chef för den franska konkurrensmyndigheten.

Myndigheten kommer dock att utreda hur Apple kommer att hantera funktionen för egna appar, program och funktioner. Den undersökningen kan komma att pågå till en bit in på nästa år.

Berätta

Funktionen, App Tracking Transparency, innebär att det ställas krav på att de som vill samla in data via en app ska berätta om det Puch också informera användaren vilken information som samlas ion, när det görs och vad informationen kommer att användas till. App Tracking Transparency har resulterat i att Google, Facebook med flera anlitat olika lobbyorganisationer för att försöka att trycka på politiker och ansvariga myndigheter. I Frankrike ställdes det krav på att funktionen skulle stoppas med hänvisning till att den skulle stride mot franska konkurrenslagar – någon som den franska myndigheter nu avvisat.

Beskedet är ett tungt bakslag för inte minst Facebook som köpt annonser i flera stora amerikanska tidningar och som upprepade gånger kritiserat funktionen och Apple.

France’s competition regulator rejected a plea from advertising companies and publishers to block Apple Inc.’s plan to restrict tracking of individuals’ mobile-app usage.

In a potential blow to smaller companies hoping to block big-tech rivals’ privacy initiatives on antitrust grounds, the French regulator on Wednesday said that Apple’s plan to require apps to obtain consent from users to track them “doesn’t appear to be abusive.”

“We can’t intervene just because there might be a negative impact for companies in the ecosystem,” said Isabelle de Silva, head of France’s competition authority, at a press conference. “At this stage, we haven’t found flagrant examples of discrimination.”

The authority said, however, that it plans to pursue an in-depth investigation to determine whether Apple’s changes could be regarded as “self-preferencing” by imposing stricter rules on third-party apps than it does on itself. That investigation could stretch to next year, Ms. de Silva said.

Wall Street Journal