blank

Yttrandefrihet, ett av de vackraste orden i det svenska språket och en grundläggande rättighet som många tar för given men som det också finns en rad missförstånd runt – vad ordet och juridiken egentligen säger.

Låt oss börja med juridiken – den svenska grundlagen skyddar dig som individ mot censur från staten. Det är, enkelt uttryckt, lagstiftarens intentioner så om du inte får säga och skriva vad du vill så innebär det inte per automatik att du censurerats. Yttrandefriheten är en svår balansgång på slak lina nämligen och den har ett dubbelriktat ansvar – mot oss som individer och mot staten.

Yttrandefrihetsgrundlagen innebär att du som individ inte med vissa undantag kan förhindras att säga och skriva det du vill – kontra staten. Den ger dig inte rätt till att välja plattform och kräva tillgång exempelvis till en tidnings insändare- eller debattsida lika lite som ger dig rätten att bryta mot Twitters, facebooks eller något annat företags regelverk för en tjänst som du använder. När Sverigedemokraterna nu drar ut till försvar för Yttrandefriheten sedan Donald Grump, förlåt Trump, kastats ut från Twitter och Facebook och sedan SwebbTV portat från Youtube så har det ingenting med svensk grundlag att göra och det är inte med yttrandefriheten heller att göra. Den frågan är kopplad till olika företags regelverk för hur du förväntas uppträda om du använder deras tjänster.

Upprörd

Donald Trump portades sedan han uppmanat till våld – vilket vi alla kunde se resultatet av den 6 januari under attacken mot Kapitolium. SwebbTV portades från Youtube sedan de spridit en massa snurriga konspirationsteorier om Covid.-19. En upprörd Jimmie Åkesson vill ingripa för att skydda WebbTVs ”okränkbara rätt att finnas och att verka. Fria media är ett fundament för demokratin”.

Vackert, eller hur?

Det är bara det att:

  • Ingen har kränkt SwebbTVs rätt att existera
  • Ingen har censurerat SwebbTV
  • Ingen stat har ingripit mot SwebbTV

Däremot är SwebbTV en viktig del i högerpopulisternas och högerextremisternas mediala ekosystem och det är därför Åkesson är upprörd.

Närbesläktad

Så för att hålla isär saker och ting går vi nu vidare till en fråga närbesläktad med Yttrandefriheten och det är ju onekligen något som du tycker att du borde kunna begära av en folkvald – att kunna hålla två tankar i huvudet och faktiskt hålla isär dessa båda tankar. Över till frågan om stora amerikanska teknikbolag ska få ett stort, eller avgörande, inflytande på en allmän debatt och i en förlängning på rätten att yttra sig någorlunda fritt.

idag försöker Facebook balansera yttrandefrihet mot sitt eget regelverk och i ärlighetens namn ska sägas att de gör ett uselt jobb. Resultatet ser vi i form av slutna grupper som samlar extremister av allehanda sort. Facebook spelade en viktig roll i attacken mot Kapitolium vilket konkret innebär att den sociala mediatjänsten användes för att samla, samordna och planera attacken.

CNBC News

Det är inte första gången heller. Facebook har använts för att direktsända terroristattacker, övergrepp och grova våldsbrott. för att plockas bara några exempel

Forbes

Twitter kämpade i flera år med att försöka att balansera Donald Trumps lögner och grova påhopp på enskilda och hade ett helt eget regelverk för bara för Donald Trump.

Problem

Här finns flera problem. Till att börja med så är det här mycket stora globala tjänster, viktiga för att vi alla ska kunna dela med oss vad vad vi gör, vad vi tänker känner och vad vi tycker. De är en del i den debatt som alltid pågår i samhället.

De är privatägda.

EU har nu lagt fram två lagförslag tänkta att bättre reglera just detta faktum att stora amerikanska bolag har ett avgörande inflytande på samhällsdebatten.

Så vill EU reglera IT-jättarna

En viktig del i förslagen är att bolagen ska inrätta oberoende granskningsnämnder dit enskilda ska kunna överklaga de beslut som de här bolagen, Apple, Facebook, Twitter, Amazon, Google, Microsoft med flera fattar. Beslut ska gå att överklaga i kombination med att olagligt, olämpligt och kränkande innehåll ska plockas bort snabbare. Hur väl det kommer att fungera återstår att se men det är ett försök att göra något även om byråkratins kvarnar mal långsamt.

Det här är som sagt en svår balansgång där rätten att fritt uttrycka sig ska ställas mot men rad andra hänsynstaganden.

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x