blank

Trumps lögner och påstående om valfusk har kostat de amerikanska skattebetalarna 519 miljoner dollar, visar en sammanställning som gjorts av Washington Post. Det är kostnader för omräkningar, undersökningar, utredningar och granskningar av påstådda oegentligheter.

I summan är inräknat de skador på bygganer, kontor och andra utrymmen efter attacken mot Kapitolium den 6 januari.

The costs have mounted daily as government agencies at all levels have been forced to devote public funds to respond to actions taken by Trump and his supporters, according to a Washington Post review of local, state and federal spending records, as well as interviews with government officials. The expenditures include legal fees prompted by dozens of fruitless lawsuits, enhanced security in response to death threats against poll workers, and costly repairs needed after the Jan. 6 insurrection at the Capitol. That attack triggered the expensive massing of thousands of National Guard troops on the streets of Washington amid fears of additional extremist violence.

Washington Post

Militär

I kostnaden är också inräknade de kostnader som den amerikanska militären haft för att se till att Washington var en säker stad då Joe Biden svors in som president. Kostnader som sköt dramatiskt i höjden efter attacken den 6 januari vilket gjorde att det befarades nya oroligheter . Extra militär sattes därför in med extra kostnader som följd. Närmare 25 000 soldater ur nationalgardet sattes in dagarna före och efter den 20 januari.

blank

Enligt tidningens sammanställning så är inte alla kostander sammanräknade ännu. Det finns fortfarande kostnader som inte räknats ihop, kostnader för jurister, advokater, rösträknare och teknisk expertis som fått jobba extra för att kontrollera helt grundlösa anklagelser som valfusk.

Washington Post