blank

Det blev ingen fällande dom – republikanerna i den amerikanska senaten valde att frikänna Donald Trump från anklagelsen att ha orsakat det upplopp som ledde fram till attacken mot Kapitolium. Utslaget i den andra riksrättsrättegången var väntad men sju senatsledamöter röstade för en fällande dom vilket visar på hur splittrat det republikanska partiet är efter fyra år med Trump.

Mitch McConnell, politisk veteran och tidigare majoritetsledare i senaten röstade först för att fria och sedan höll han ett tjugo minuter långt tal där han anklagade Trump för att vara moraliskt ansvarig för attacken. Mitch McConnells ursäkt för att inte vilja fälla Trump är att han, tillsammans med många andra republikaner, hävdar att konstitutionen säger att en före detta president inte kan ställas inför riksrätt. Hans ursäkt är att han ville fälla men inte kan på grund av den amerikanska grundlagen. En tolkning som inte är glasklar och det finns också ett skäl till att Donald Trump inte åtalats förrän efter det att han hade avgått – Mitch McConnell. I rollen som majoritetsledare i senaten, innan Joe Biden tillträdde och maktförhållandet i USAs lagstiftande församling förändrades, så fördröjde Mitch McConnell åtalet.

Majoritet

I en serie politiska krumbukter så försöker McConnell nu göra sig av med Donald Trump och hans arv utan att tappa Trumps väljarbas eller utmana sitt eget parti. Det är ett försök att ha kakan och samtidigt äta den och försöka att ena ett djupt splittrat republikanskt parti som under de närmaste två åren kan få svårt att få igenom politiska förslag. Republikanerna har tappat sin majoritet i den lagstiftande senaten och även om demokraternas majoritet krympte efter presidentvalet så har Joe Bidens parti fortfarande ett betryggande grepp om representanthuset.

Här i ligger nyckeln till att få till en ändrad politisk kurs på allvar – lagar. Flera av de senare presidenterna har styrt USA med en rad presidentdekret, inte minst Donald Trump. En presidentorder gäller till en ny president river upp den och det är det Joe Biden nu har gjort under sina första veckor i Vita Huset. Biden har meddelat en lång personer som tillsattes av Trump att deras tjänster nu inte är önskvärda och han har rivit upp en betydande del av Trumps presidentdekret (presidentorder).

På sikt är presidentdekret ett osäkert sätt att styra USA och många politiska bedömare menar nu att Joe Biden kommer att använda alla sina kontakter för att försöka att få igenom lagar som lägger om kursen för USA på ett mer stabilt och långsiktigt sätt.

Trump

Även om nu Trump friats av sina partikamrater i senaten så innebär inte det att han inte kan komma att dras in i flera brottsutredningar som startats efter det att Trump lämnat Vita Huset. I New York drivs en utredning rörande skattebrott och den kommer Trump inte undan om den resulterar i ett beslut om åtal. Trumps telefonsamtal till den valansvarige i Georgia, Brad Raffensperger, har också dragit till åklagares intresse och även där har en utredning inletts.

Under telefonsamtalet så hävdar Trump att flera hundra tusen röster lagts till i valet, att företaget Dominion har hämtat rösträkningsmaskiner, eller bytt delar idem. Trump hävdar vidare att underskrifter har förfalskats, att enskilda inte har kunnat att rösta därför att enligt vallängderna ska ska de redan ha lagt sina röster. Samtalet inleds med Trump som räknar upp en lång rad oegentligheter och han anger siffror för hur många felaktiga röster som valfusket ska ha resulterat i. Det är samma uppgifter som hans advokater lämnat in i olika stämningar och överklaganden till berörda domstolar. Vid en juridisk prövning så kastades alla stämningar ut utom en där kravet var en omräkning av ett delresultat i ett valdistrikt vilket gör att stämningarna slutade med 59-1.

Det telefonsamtalet utreds nu och åklagarna vill granska misstanken om att Trump försökt påverka valutgången, ett allvarligt federalt brott.

Federalt åtal

Slutligen attacken mot Kapitolium – där kan det finnas ett juridiskt utrymme att inleda ett federal åtal.

– Vi granskar alla inblandade här, och alla som spelade en roll, håller bevisningen så kommer de att bli åtalade, säger tillförordnade chefsåklagaren Michael Sherwin i en kommentar till CNN.

CNN

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x