blank

Går det att göra en animerad komedi om döden? Ämnet är ju inte så där direkt upplyftande och brukar inte locka till spontana skratt. Pixar har gjort ett försök och det är ett riktigt bra, underhållande och varmt försök där musikläraren Joe en dag får sin chans.

blankJoe är musikläraren som inte hamnade riktigt där han vill vara. Han älskar musik men drömde om att få spela med de riktigt stora. En dag kommer chansen men på väg hem så händer det som inte får hända. Joe hamnar i koma, på gränsen till döden och ska egentligen inte få sin chans. Han borde dö men hoppar av och försöker ta sig tillbaka till Jorden och till sin kropp. Det är det Själ (Soul) handlar om, döden, att försöka att besegra döden och få den chans du drömt om i hela ditt liv.

Pixar

Det här är ingen traditionell Disney-film men så är den gjord av Pixar också. Bolaget som gör bra animerad film, som ägs av Disney men som ändå inte riktigt är Disney. Jamie Foxx är Joes röst och jag rekommenderar dig att byta till de engelska skådespelarna om du har inte har småvuxet sällskap (barn). Inget ont om de svenska rösterna men jag föredrar att se och lyssna på de engelska skådespelarna när det handlar om tecknad film. Det är originalet och det gäller för övrigt fransk, italiensk, japansk eller kinesiska film – originalspråket är det gäller, i alla väder. Jag är benhård motståndare till dubbning även om jag förstår att det kan vara helt nödvändigt när det handlar om tecknad barnfilm.

Själ hittar du på Disney+ och ämnet behandlas inte så ledsamt som det kan låta som och det här är ingen tårdrypande film. Det är en komedi om än av det lite mer lågmälda slaget. Du får tänka till lite extra ibland och det handlar mer om leenden än stora gapskratt. Bra är det hur som helst.

Själ – Disney+

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x