blank

Mozilla publicerar regelbundet analyserar och genomgångar av vad dina elektroniska prylar samlar in om dig. På webbplatsen finns trådlösa hörlurar, sttreamingprodukter, spelkonsoler, klockor och en rad kända och populära produkter. Mozilla har satt fokus på vad dessa prylar samlar in om dig – hur mycket de snokar på dig.

Du kan snabbt se vad som samlas in och du kan snabbt jämföra olika produkter.

Apples AirPods/AirPods Pro

blank

Det kan se ut som att skillnaden mellan Apple och Google är ganska liten – vid en första anblick men det finns viktiga skillnader. Generellt så måste du slå på saker hos Apple – funktioner som samlar in data medan de är påslagna som standard hos Google. En Google-produkt samlar in data som standard medan Apples produkter inte gör det.

Google Pixel 

blank

Omdöme

Mozilla bedömer också hur bra informationen är till konsumenten och användaren och här syns en mycket tydligt skiljelinje. Google får godkänt för de flesta av sina produkter, liksom Apple. Informationen är begriplig, klart och tydligt skriven. Samsung får godkänt för informationen som lämnas för surfplattorna, Galaxy, med Sonos får underkänt för flertalet av sina produkter och även Huawei som även får ett klar underkänt betyg när det kommer till hur bra tillverkaren är för att skydda din information.

I dessa tider där alltfler använder olika streamingtjänster kan det ju vara av intresse att jämföra de produkter vi kan använda för att ta emot och titta på Netflix, Disney+ AppleTv+ och allt vad de heter.

AppleTV 

blank

AppleTV samlar inte in någon data om dig alls – om du inte använder röststyrning och slår på funktionen att dela den informationen med Apple.

Google Chromecast

blank

Googles Chromecast samlar in mer data om dig och den gör det som standard.

Roku Streaming Sticks

blank

Rokus produkter är inte särskilt vanligt i Sverige, ännu, men produkterna är vanliga och populära i USA och flera andra länder. Här syns en tydlig skillnad mot Apple och Google. Rokus samlar in betydligt mer information om sina användare.

Du hittar fler produkter på Mozillas webbplats.

Mozilla – Privacy Not Included

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x