blank

När du har fått din inbjudan till den nya sociala tjänsten Clubhouse så kommer frågan om din adressbok upp – närmast direkt. Clubhouse vill ha din adressbok, hela din adressbok, och anledningen är att tjänsten vill veta vilka kontakter du har för att du ska kunna bjuda in andra. Delar du inte din adressbok så kan dum inte använda dina två inbjudningar.

Jag sa nej, direkt, och kommer inte att dela min adressbok vare sig med Clubhouse eller med någon annan social mediatjänst. Jag har inte delar min adressbok med Facebook, inte dem Twitter och inte heller med Clubhouse. Anledningen är i grunden mycket enkelt – det är basen för att kartlägga oss användare. Har tjänsten din adressbok så kan adressboken samköras med andra adressböcker – och det görs. Nätverk, kopplingar och vem som känner vem blir därmed tydligt.

Shanghai

Clubhouse använder dessutom en teknikleverantör i Shanghai, Kina, vilket framgår av deras användarvillkor – även om det som vanligt blir ett omfattande tröskande genom olika regelverk innan du fåt ihop användarvillkor, integritetspolicy och andra regler som omgärdar Clubhouse. För tydlighetens skulle ska sägas att det inte på minsta sätt är unikt för Clubhouse. Alla tjänster som lever på att kartlägga, samla in data för att sälja på dig annonser vill ha din adressbok. Just nu ligger mycket fokus på Clubhouse därför att det är en ny tjänst, den är lite annorlunda och det finns en rad frågor runt Clubhouse.

Clubhouse är också en sockerbit för alla influensers, konsulter och olika mediaexperter som snabbt kastar sig över allt nytt – dels för att se om de kan användas tjänsten för att marknadsföra sig själva och dels av nyfikenhet (antar jag). Här finns också de som har nyfikenhet som yrke – en långa rad journalister.

Stor potential

Jag har skrivit det tidigare – jag gillar verkligen Clubhouse därför att jag kan kliva in i ett rum med hundratals andra och lyssna på en mycket intressant mediadebatt arrangerad av Svenska Dagbladet om just de frågorna ovan. Jag hittar ett rum med Agnes Wold där pandemin diskuteras eller så dricker jag en kopp kaffe med några andra människor på en byrå nere i Stockholm. Människor som jag inte träffat tidigare men jag pratar bort en stund med över en kopp kaffe.

Visst, här finns alla ”early adopters” som snart kommer att erbjuda kurser, utbildningar och som kommer att hålla seminarier hur du ska tjäna en babiljard kronor på Clubhouse. Det är samma människor som opererat in elektroniska kretsar under huden och som du tidigare hittade på twitter där de också har sålt samma kurser och utbildningar med annat innehåll. Poängen med Clubhouse är att jag inte behöver gå in i deras rum. Jag kan gå vidare och ansluta till en diskussion med New York Times om hur nätet kommer att se ut efter Trump.

Även om Clubhouse är en betaversion så finns det ett brett utbud, massor av klicka, smarta människor och inte minst en massa rappa moderatorer som fixar rum som kan handla om allt från hur du odlar prylar hemma på balkongen till en kopp paffe och lite småprat.

Framtiden

Kommer Clubhouse alltid att vara så här då?

Knappast, vi vet inte hur Clubhouse ska tjäna pengar men vi vet att Andreessen Horowitz, ett investmentbolag i Silicon Valley plöjt ned 100 miljoner dollar i Clubhouse. De vill säkerligen ha igen sina pengar med vinst och ränta. Ska Clubhouse kunnat bli något så kommer den sociala tjänsten att bli beroende av kreatörer – folk som skapar intressant rum med ett intressant innehåll – ungefär som Youtube eller TikTok. Clubhouse kommer att få betala smarta skapare av innehåll.

Ska du pengarna kommer in via annonser, direkt avgifter, insamlingar eller hur ska Clubhouse tjäna pengar?

Det finns idag ingen tydlig affärsmodell och här finns en rad frågor.

  • Kan det tänkas att vi användare kan tänka oss att betala för att kliva in i ett rum och få lyssna?
  • Kan moderatorer, rumsskapare få betalt via insamlingar?
  • Kan Clubhouse sälja reklam – hur och i vilken form?
  • Kan Clubhouse sälja vår information?

Mönster

Uppbyggnaden tycks däremot följa ett rätt vanligt mönster:

  • Skapa tjänsten
  • Lansera den
  • Locka till dig många användare
  • Finansiera starten med investerat kapital
  • Jobba fram en affärsmodell under tiden

Så vad är då poängen här?

Poängen är att du inte ska dela din adressbok med någon och att Clubhouse inte är vare sig bättre eller sämre än någon annan social tjänst – den är bara ny.

Ps. Clubhouse lockar nu med att om jag delar min adressbok med dem så får jag 5 inbjudningar. Det blev nobben, igen.

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x