blank

Clubhouse är en ny social mediatjänst som just nu kräver att du får en inbjudan av någon som redan är medlem. Det är en tjänst där du pratar med andra direkt, eller så kliver du in i ett samtalsrum och bara lyssnar. Det är en tjänst som har större potential än det kanske låter som och den kan vara en källa till debatt, kunskap och föreläsningar.

Så här i början så hittar du ”early adopters” – de som alltid är först med det senaste och som alltid dyker upp, eller nästan alltid, dyker upp på allt nytt ute på nätet. De drar igång samtalsrum om sina egna ämnen, delvis för att marknadsföra sina egna poddar och sin egen verksamhet men här finns också betydligt intressantare saker än att sitta och lyssna på en massa ”experter” som berättar för oss andra hur verkligheten ser ut. Här finns en debatt om vem som är ansvarig för det som sägs på/i Clubhouse och hur den nya sociala tjänsten passar in i ett system med ansvariga utgivare, moderatorer och vem som tar ansvar för det som sägs.

Mårten Schultz professor i juridik deltar tillsammans med Expressens tidigare ansvarige utgivare och chefredaktör Thomas Mattsson, för att nämna två av deltagarna. En rad intressanta, tänkvärda frågor diskuteras och det öppnas även för frågor från oss i publiken.

Nybörjarkänslan

Ett annat exempel är om Clubhouse kan användas för folkbildning och debatten ovan är ett bra svar på den frågan – absolut. Clubhouse kan mycket väl fungera både för diskussioner, föreläsningar, för att både sprida kunskap och bredda debatten. Det är också befriande att se människor bakom sina egna namn, även om pseudonymer är tillåtna. Här finns inga ”äggkonton” där anonyma spyr ut sin galla och så här i början har nättrollen inte hittat till Clubhouse. Det är ungefär samma känsla som med Twitter för många år sedan – innan Twitter utvecklades till det Twitter är idag och den där nybörjarkänslan försvann på vägen.

Som allt nytt så ifrågasätts även Clubhouse, inte minst av journalister, skribenter och krönikörer som tycks vara misstänksamma mot allt nytt, inte minst om det handlar om sociala medier som säkert kan uppfatta som konkurrenter mot journalistyrket – till en del åtminstone.

Moderatorer

Clubhouse har idag inga moderatorer och det som sägs sparas bara om det kommit in en incidentrapport. Då lagras hela samtalet och saken utreds, i efterhand. Vem som är ansvarig för det som sägs är inte helt glasklart. Sannolikt är det den som säger det som är ansvarig tillsammans med Clubhouse för här har lagstiftningen inte riktigt hunnit med. Är det den gamla BBS-lagen som kan användas och som säger att stötande olagligt innehåll ska tas bort skyndsamt eller hur ska vi hantera ett media där allt som sägs inte lagras – som regel?

Under dagens diskussion som kördes under de flestas lunchtimme (hatten av för de som arrangerade och som höll i diskussionen – Charlotte Naversten bland andra) fick vi inga glasklara svar. Huvudsakligen därför att det inte finns några tvärsäkra svar att ge, ännu. Clubhouse är ett nytt grepp, samtalsrum, du väljer själv att delta eller bara lyssna. Det kan utvecklas till något bra, eller så inte. Det återstår att se.

Det här är Clubhouse – ny sociala tjänst som växer

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x