blank

WhatsApp har valt att skjuta upp starten för delning av användardata med Facebook. Detta sedan miljontals användare övergivit WhatsApp och valt andra program, tjänster och lösningar.

Nyligen fick användare av WhatsApp en fråga i programmet om de godkänner att deras personliga information delas med Facebook. Detta har pågått sedan 2016 men varit frivilligt och nu skall det bli ett krav. Vill du fortsätta att använda WhatsApp så måste du ge ditt godkännande.

We’ve heard from so many people how much confusion there is around our recent update. There’s been a lot of misinformation causing concern and we want to help everyone understand our principles and the facts.

WhatsApp was built on a simple idea: what you share with your friends and family stays between you. This means we will always protect your personal conversations with end-to-end encryption, so that neither WhatsApp nor Facebook can see these private messages. It’s why we don’t keep logs of who everyone’s messaging or calling. We also can’t see your shared location and we don’t share your contacts with Facebook.

WhatsApp

Nu skjuts starten för informationsdelningen fram till den 15 maj.

Dina data

Även om WhatsApp vill tona ned farhågorna och vill tona ned konsekvenserna av att din information, dina data delas med Facebook, så handlar det de facto om att dela din personliga information med den sociala mediajätten. Det är däremot felaktigt att tro att dina meddelanden delas med Facebook. Meddelanden skickas i krypterad form och innehållet i dem kan varken WhatsApp eller Facebook ta del av. Det som delas är informationen om dig, dina enheter och dina kontakter.

 • Kontoinformation
 • Telefonnummer
 • När och hur länge du använder WhatsApp
 •  IP-adress
 • Operativsystem
 • Webbläsare
 • Version av WhatsApp
 • Batteristatus
 • Mobiloperatör
 • Språk
 • Tidszon

Har du inte begränsat WhatsApp så kan även positionsdata, var du är, samlas in tillsammans med information om du har köpt något, transaktioner.

Stora delar av informationen delar du redan med Facebook, om du inte sagt ifrån vilket du kunde göra från 2016 och fram till nu. Usprungligen så skulle de nya användarregelerna börjat att göra fre den 8 februari men skjuts datumet ram till den 15 maj.

Magasin Macken: Kasta ut WhatsApp och byt till Signal