blank

Donald Trump har inte tillgång till Twitter, Facebook, Instagram, Youtube eller andra större sociala plattformar. Det är inte detsamma som att Trump inte kan nå ut eller att han på minsta sätts tystats men det vi ser nu är ett Twitter utan Trump och utan utan ett givet samtalsämne i många sociala medier.

Under fyra år så har det nästan utvecklats till en ritual:

  • Vakna
  • Ordna kaffe
  • Läsa vad Trump skrivit under natten

Trump har suttit och Twittrat på kvällar och nätter och Twitter har varit en viktig kanal för Trump att nå ut med sitt budskap till sina anhängare. Nu har den kanalen klippts, tvärt. Ett alternativt hade kunnat vara den ultrakonservativa webbplatsen Parler, där han hade hittat programledarna från Fox News, exempelvis, men Parler ligger nere sedan Amazon har sagt upp hosting-avtalet. Det innebär att natten mot måndag så försvann Parler från nätet.

Det här är Parler, högerns eget diskussionsforum på nätet

Aktien dök

När Twitter meddelade att Trumps konto stängts så dök Twitters aktie med 4 procent, närmast direkt. Trumps anhängare jublade då det visar hur viktig figuren Donald Trump är för de sociala plattformar som nu kastat ut honom. Trump gjorde några försök att ta sig runt blockeringen och använde andra konton som Vita Huset har access till, bara för att få sina inlägg raderade.

Frågan är då vad som händer nu?

Trump är avstängd från Facebook och Instagram till den 21 januari, dagen efter det att Joe Biden svärs in som USAs nya president. En tillställning som Donald Trump (såklart) sagt att han inte tänker närvara vid. Vice presidenten Mike Pence däremot har meddelat att han kommer att närvara. Efter det datumet så kan Trump komma tillbaka på Facebook och Instagram men han är fortfarande bannlyst på Twitter, vilket vara hans viktigaste och huvudsakliga kanal.

Politiska kapital

Det återstår att se hur mycket av Trumps politiska kapital som han förlorat. Hur många republikaner har insett, efter valet, vad Trumps hårda retorik, alla lögnerna, alla anklagelser och alla skällsord kan leda till. Hur många anhängare har Trump kvar är den raka men komplex frågan.

För det republikanska partiet handlar fortsättningen om huruvida de kommer att låta Trump få vara en politisk kraft eller inte.

För Twitter innebär bannlysningen att det kanske största och viktigaste kontot stängts ned.

Så inga fler morgonritualer.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x