blank

Avrundar vi lite grand så har vi i stort 16 timmar då vi är uppe och rör på oss och åtta timmar tillbringar vi i sängen. Det är den tid vi alla har till vårt förfogande. Tid är på det sätter jämställt och jämlikt och det är den, tid, som alla de olika streamingtjänsternaslåss om. Vad gör tjänsterna när tiden är slut?

En gång i tiden lösset vi tidningen för att ta reda på vad som var på tv under kvällen. Tablå-tv är inte död, inte ännu, men våra tv-vanor har förändrats radikalt, lika snabbt som telebranschen. Hade du frågat den förra generationen om de någonsin kunde tänka sig att en het vanligt familj inte skulle ha en telefon så hade svaret sannolikt blivit ett tvärsäker nej. Idag ringer vi inte till en familj. Vi ringer till en individ och den utvecklingen har skett på bara några år.

Tiden

Idag sätter vi oss ned och maratonkonsumerar en hel säsong av en tv-serie eller så ser vi en rad avsnitt av olika tv-serier i rad. Smarta telefoner och helt andra vanor för att konsumera ljud, tv och film har lett till att kampen om de 16 timmarna blir allt hårdare. Så vad händer när tiden är slut? När vi inte har mer tid att lägga på Netflix, HBO, Apple Music och alla de andra?

Spotify satsar på Joe Rogan och slängt upp 100 miljoner dollar för exklusivitet. Rogans podd finns numera bara på Spotify. Netflix ökar sin satsning på eget material och lovar en film i veckan under 2021. Disney+ har snabbt visat sig bli en stentuff konkurrent och kort efter lanseringen i Sverige hade tjänster lockat till sig drömmare 500 000 abonnenter (oktober/november förra året). Jämför det med Netflix som hade runt 1.5 miljoner kunder det tredje kvartalet förra året. Globalt har Disney+ över 73 miljoner användare och kunder medan Netflix närmar sig 200 miljoner kunder. Ha då i minnet att Disney+ är nykomlingen medan Netflix har funnits på just den här marknaden i snart 10 år.

Musik

På musiksidan är Spotify fortfarande störst men det svenska bolaget har en sämre tillväxt än närmaste konkurrenten Apple Music som växer snabbare. Siffror från i våras säger att Spotify då hade ute 100 miljoner användare globalt medan Apple just passerat 60 miljoner användare och kunder.

Bortser vi ifrån att konsumerar en hel del nöje sängliggandes, tv, film, poddar och musik så är det de 16 timmarna som alla de här bolagen slåss om. Idag finns det två stora inom musik – Spotify och Apple Music med Youtube och Amazon i skuggorna. På den svenska marknaden finns Netflix, som är jätten, som utmanas av Disney+, HBO, Amazon och här finns CMore och ViaPlay som dels producerar eget material och dels sänder andras material. I vår sägs det att Paramount kommer till Sverige med sin tjänst och i faggorna lurar Disney som funderar på att slå samman sporttjänsten ESPN, Hulu och Disney+ i ett paket.

Funderar du på varför AppleTV+ inte nämna så beror det på utbudet. Apple är fortfarande en liten spelare men Apple har hundratals miljoner användare med konton inom ramen för iTunes och AppleOne – ett konto, ett pris för alla Apples tjänster, kan mycket väl bli det som håller liv i tv- och filmtjänsten. Lägg också till världens största kassakista. Är det någon som kan köpa någon av de andra, Disney undantagna, så är det Apple. Oavsett hur du räknar eller vilka bolag du räknar in så kvarstår problemet med ekvationen – vad ska de här tjänsterna gör när vår tid tar slut?

Vi är där

Det är striden hårdnar på allvar mellan de olika bolagen. Det är då konkurrensen hårdnar på riktigt och vi är redan där. Alltfler har upptäckt att inte bara tiden inte räcker till – det handlar också om pengar. När den samlade tv-avgiften börjar ligga på tusenlappar i månaden så börjar vi kolla våra konton och granska de tjänster vi har. Tjänster kommer att sägas upp och då inställer frågan – vilka ska bort?

AppleTV+ borde vara utslagna redan. Hela projektet borde vara dömt att misslyckas därför att du kan inte slå dig in på marknaden med ett så litet utbud men nu är AppleTV+ ingen vanlig tjänst. Det är världens rikaste och mest lönsamma bolags tv- och filmtjänst så AppleTV+ kommer att finnas kvar. Frågan är bara när och vem Apple kommer att köpa upp för att skaffa sig en stor katalog – eller om Apple är intresserade av det överhuvudtaget?

ViaPlay och CMore lockar idag med sport, massor av exklusiv sport och det är rättigheter som raskt blivit allt dyrare. CMore har rättigheterna till SHL och Hockeyallsvenskan idag och när det gäller SHL så har CMore rättigheterna till 2030 i ett avtal värt runt fem miljarder kronor.ViaPlay har rättigheterna till NHL men det må vara världens bästa hockeyliga och det skrivs och rapporteras massor om NHL som trots det inte tillnärmelsevis lockar det antal tittare som den inhemska ishockeyn gör.

Här finns även Premier League, Italiensk och spansk fotboll som tillsammans med Golf och Formel 1 är exklusiva på Viasat eller CMore. De två krigar även med serier och har avtal med olika filmbolag.

Så vem kommer att få ge sig?
Vem kommer att låta sig bli uppköpt tacka för sig och skratta hela vägen till banken?

Det är 10 000 kronors frågan det.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x