blank

Republikanerna är på väg att tappa sin majoritet i Senaten. Båda de demokratiska kandidaterna ser ut att vinna fyllnadsvalen i Georgia, en delstat som röstat rött sedan 1996. I presidentvalet så har Georgia röstat republikanskt i alla val utom fem sedan 1964.

Georgia är, eller har varit ett starkt republikanskt fäste fram till valet 2020 och nu ser det ut som att republikanerna tappar även två platser i den lagstiftande senaten vilket innebär att ställningen är 50-50 i USAs lagstiftande församling men då kan demokraterna räkna in den sittande vice presidentens röst – Kamala Harris. I skrivande stund räknas fortfarande rösterna i striden mellan Jon Ossof, demokrat, och David Perdue, republikan. Med 98 procent av rösterna räknade leder Ossof med 50.16 procent av rösterna. 

Raphale Warnock har utropats till segrare i den andra striden där han fick 50.6 procent av rösterna. Kelly Loeffler, republikan, har fått 49.4 procent av rösterna men då det bara är mindre än 2 procent av rösterna kvar att räkna så kan utgången mellan de kandidaterna påverkas. Warnock blir Georgias första svarta senator kan tilläggas vilket gör honom historisk.

Påverkat

I analyserna om varför republikanerna nu ser ut att tappa båda de platser som var uppe för fyllnadsval så finns det flera amerikanska valexperter som pekar på att Trumps tal om ett omfattande valfusk i presidentvalet kan ha lett till att republikaner valt att stanna hemma. Donald Trumps ihärdiga och helt grundlösa anklagelser kan ha lett fram till att han nu inte bar får lämna Vita Huset, republikanerna tappar makten över senaten vilket betyder att Joe Biden ska styra USA med kontroll över både representanthuset och senaten, hela kongressen.

Valfusk

Trum, sin vana trogen, hävdar att även valet i Georgia var riggat och att 50 000 röster på något sätt trycktes in i valet för att demokraterna skall vinna.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x