blank

Donald Trump kastas ut från Twitter och hans politiska motståndare applåderar. Konton stängs ned, plattformar kastar ut åsikter i vad som ser ut som en censurvåg i elfte timmen, två veckor innan Trump måste lämna Vita Huset.

Donald Trumps konton på Facebook och Instagram har frysts i två veckor. Hans konto på Twitter är stängt permanent liksom flera andra av hans konton i sociala medier. Oavsett om vi nu tycker att Trump är en osedvanligt stor fähund eller inte så ska vi inte förledas till att tro att detta är något annat än en form av censur från privata bolag som i flera år tillåtit Trump, hans familj och supportar att bete sig som förstklassiga svin och nättroll.

Passar

Nu när det är mindre än två veckor kvar av familjen Trumps tid i Vita Huset så passar det plötsligt att agera. Naturligtvis finns det skäl att anta att Trump, eller någon i hans familj, skulle komma att uppvigla sina anhängare en gång till. Fem döda efter en attack mot den amerikanska demokratins högborg, Capitolium, är lika skamligt som skrämmande och den som avfärdar Trumps arga unga män, tungt beväpnade, som ”ungar i mjukisbyxor” är mer än lovligt naiv.

Det finns en uppenbar fara i att låta Trump få behålla en av dina viktigaste kommunikationskanaler men i så fall – varför fick han hållas ända till nu?

Fortsätter du nu att läsa då kommer du att upptäcka att jag hela tiden hoppar fram och tillbaka mellan ståndpunkterna och jag gör det därför att det här är oerhört komplexa, svåra och en extremt avancerad balansgång. Yttrandefrihet bygger i grunden på ett ansvar som ligger hos den enskilde, bara för att du har rätt att säga och skriva vad som helst så betyder inte det att du ska göra det. Utöver det juridiska finns en tanke om anständighet. Så hur hanterar du då Trump som på många punkter saknar anständighet?

Ljuger

Det var just det. Hur hanterar du en individ som ljuger i praktiskt taget vartenda inlägg och som faktiskt är landets folkvalda president?

Det hade ju inte spelat någon större roll om det hade varit Nisse Karlsson i Bandhagen (Sorry Nisse och Bandhagen) men nu är det ett överårigt barn med miljontals anhängare ingen rättshaverist utan makt och plattform. 

För egen del applåderar jag inte Twitter, Facebook, Instagram och andra sociala mediatjänster som nu stänger ned Trump och hans anhängare. Det är ungefär lika övertygande som de råttor som nu lämnar skeppet efter att i fyra år obrottsligt och lojalt försvarat Donald Trump. Nu, med mindre än två veckor kvar, har de helt plötsligt fått nog och avgår.

Alla normalbegåvade har sett hur Donald Trump har använt sin tid vid makten. Alla har sett ett trotsigt litet barn i Vita Huset och alla har kunnat läsa allt det han skrivit – tio tusentals lögner bland annat. Lydigt har de fram till nu lytt den koleriske ledarens alla infall och nycker. De har skurit ned stödet till allmänna skolor, stängt gränserna för flyktingar och asylsökande och de har sänkt skatterna för de allra rikaste, Trumps kompisar. Nu, i elfte timmen, har de plötsligt fått nog.

Privata bolag

Ett försvar för att censurera (det är det vi diskuterar) Trump och hans familj är att detta handlar om privata bolag och privata bolag måste få fatta sina egna beslut. Principen är riktig men hur hanterar du ett bolag med fyra miljarder användare som hanterar nätets viktigaste kommunikationsplattform? Det är nog trots allt inte vilket bolag som helst och användare som stängs av och som blockeras kan förlora bara inte sin möjlighet att yttra sig utan även sitt levebröd. Det är videokanaler, poddar och alla andra sätt som vi numera drar in pengar på ute på nätet. Stängs du av från blogg, din pod, din videokanal så stängs du av från din möjlighet att försörja dig.

Det vi ser just nu med konton som stängs ned är en form av censur. Jag skriver form av därför att det är just privata bolag som stänger ned enskildas konton men inget ska få mig att tro att Donald Trump förlorat sina möjligheter att kommunicera med sina anhängare. Han har en politiskt plattform som inkluderar mer vän sociala medier och han har kanaler som ligger långt utanför den digitala världen. Kort sagt Trump klarar sig nog ändå även om han saknar fritidssysselsättning på kvällarna.

Försvara demokratin

I en förlängning av resonemanget så ligger också frågan om när demokratin ska få tillåtas att försvara sig själv.

Ska vi släppa fram anti-demokratiska krafter i en demokrati?

Ja, så länge som de håller sig inom lagarnas ramar och inte förespråkar våld och uppror och så länge som de inte ger sig på enskilda på ett olagligt sätt. I en demokrati måste vi tillåta även obehagliga åsikter. Det är det som är en demokrati och att stänga ned konton i sociala medier därför att vi inte gillar det som sägs och som skrivs är inte demokratiskt. Det är en form av censur.

Svåra frågor

Är det det vi ser nu då?

Inte heller den frågan är enkel att besvara men det finns en risk att i ivern att städa, rensa ut och sätta stopp för fyra års milt vansinne så dränks yttrandefriheten – de delar som en demokrati ska försvara. I så fall så har Trump fått rätt på ett märkligt sätt. Då är nätet inte den öppna kanal som vi vill att nätet ska vara. Då styrs nätets tjänster av en åsiktskorridor och då är frågan vilka som städas ut nästa gång.

Det här är svåra svåra frågor och jag hoppas att varje stängt konto föregåtts av en mycket noggrann prövning så att det vi ser nu inte är en eftergift åt en uppretad pöbel som ser en möjlighet att slå tillbaka mot politiska meningsmotståndare. Det är en rad svåra frågor som ska, och som måste besvaras,. Det är en rad inlägg som ska granskas och varje enskilt fall måste bedömas utefter sina egna förutsättningar. Det är så medierna hanterar etiska och moraliska frågor, mening för mening, text för text inför varje publicering. Ska någon namnges, är det relevant, vad ska skrivas och vad ska inte skrivas är svåra frågor och gudarna ska veta att ibland blir det inte rätt. 

En sak vet jag i varje fall – i jakten på svaren på frågorna krävs is i magen, erfarenhet, ett fast regelverk att hålla sig till och eftertanke och ett bollande av överväganden. När det går en censurvåg över nätet där den ena sociala media-aktören efter den andra stänger konton är jag inte så säker på att det handlar om det.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x