blank

I nästa betaversion av iOS/iPadOS så kommer Apple att inleda testerna av det nya, förbättrade skydd för din information. Funktionen, App Tracking Transparency, har kritiserats hårt av bland andra Facebook och hyllats av Electronical Frontier Foundation.

App Tracking Transparency är en enkel funktion som slår av appars och andras möjlighet att samla in data om dig – utan att be om lov först. Kombinerat med krav på att appar ska deklarera vilka data de samlar in och funktionen i Safari där du snabbt kan se vilka data en webbplats samlar in så är det Apples svar på en allt mer omfattande kartläggning och datatrålande ute på nätet.

– Apples deklarationer ställer krav på branschen att vara tydliga och klara med vad som samlas in av användarna. App Tracking Transparency kommer att ge användarna kontroll över det osynliga datainsamlandet. Med de här välkomna funktionerna så så kommer branschen äntligen förstå natt de måste ändra sitt beteende, säger Gus Hosein från Privacy International i ett uttalande.

Hemsida

Apple har också dedikerat en hel egen avdelning på sin hemsida om ämnet – Integritets­skydd. Nyligen publicerade Apple även en serie tips i sin egen app Tips som gick igenom vad du som användare kan göra för att skydda din information.