blank

Älskar du SHL så sluta att läsa här. Den här krönikan en kärleksförklaring till mindre rinkar, ett hårdare, tuffare fysiskt spel och till NHL. Det är också en kärleksförklaring till mitt lag – New York Islanders.

Inför starten i NHL så tillåter jag mig att göra en jämförelse med SHL – som är en hockeyliga som jag har börjat att tappa intresset för. Kvaliteten är för dålig för att uttrycka det enkelt och rakt på sak.

Mindre rinkar

SHL har förvandlats till ett kuddkrig, utan fysiskt spel, snart helt utan tacklingar och mitt hockeykunnande säger mig att det torde var en delförklaring, i vart fall, till att Tre Kronor inte räcker till internationellt. I SHL kan du få matchstraff för en schyst, men smärtsam och hård ”Open Ice”. Du kan straffas hårt för att du tacklar en spelare som konsekvent ställer sig med ryggen utåt i banan eller som glider omkring med näsan nere mot isen. Den spelare som tacklas har lite eller inget ansvar i SHL. Det har domare och ett regelverk sett till.

Mindre rinkar ger ett mer fysiskt spel och du tvingas till att jobba dig in på mål för att göra mål. Det blir en annan intensitet vilket senaste Junior-HockeyVM tydligt visade.

Målvakten

Målvakten är helig i ishockey, även i NHL men en målvakt som lämnar sitt målområde får räkna med kontakt. I NHL, ganska mycket kontakt, även om det inte handlar om tacklingar. I SHL slutar med med domartombola och videogranskning. Regelrätta mål döms bort därför att det svarta runda på videobilderna inte med 100 procentig säkerhet kan sägas vara en puck. Mål döms bort när motståndare tacklas in i målvakten av en egen spelare eller når målvakten åker ut, söker upp och får kontakt med en motståndare.

Slagsmål

Slagsmål i SHL ger matchstraff. I NHL får du vanligen fem minuter första gången i en match men sedan får du spela vidare. Drar du igång ytterligare en fajt har du spelat färdigt för dagen. Det leder till en intern rättsskipning ute på banan. Spelare som åker på en målvakt kan räkna med att bli fysiskt tillrättavisade (läs tvingas att slåss). En spelare som delar ut en ful tackling kommer att bli påhoppad. Gör du dumheter ute på planen så räkna med att motståndarnas hårdingar kommer att leta upp dig och se till att du får betala ett pris. I SHL blir det kuddkrig och kramkalas för annars blir det matchstraff.

Världens bästa spelare

NHL är världens bästa liga med världens bästa spelare – det är inte SHL, för att uttrycka det diplomatiskt. Krass uttryckt så har Sverige 3-4 kompletta landslag utanför SHL. De bästa spelarna spelar i SHL, en del spelar i KHL och sedan hittar vi riktigt bra spelare i Schweiz, Finland och Tyskland. Det är inte så enkelt som att SHL består av tredje, fjärde-klassens spelare. Det vore att förringa de många toppspelare som faktiskt finns i SHL men de är för få för att hela ligan ska höja sig.

Det kan mycket väl vara jag som har fullständigt fel, som inte förstår och som blivit en gnällig gamla gubbe på gamla dar. Jag kan inte svära mig fri från att bli äldre och avsaknaden av hetta och intensitet kan naturligtvis till stora delar förklaras av att det är tomt på läktarna. Publiken är en viktig del av den fysiska sporten ishockey och publiken är inte minst viktig under serielunken när lite för mycket av spelet blir rutin, ett jobb och matcher som avlöser varandra.

Det funkar ju liksom inte att sitta hemma i soffan och skrika på motståndarlaget. Det skapar stämning hemmavid men inte i arenan.

NHL

Hur det kommer att fungera i NHL. ni när grundsäsongen också kommer att spelas utan publik, inte bara slutspelet, återstår att se. Det kan bli lika avslaget som en veckogammal Fanta (utan kork). Det startar hur som helst med ”back-to-back” mot Rags – ett hockeylag utan heder, ära, historia och som spelar hockey i en rund arena som heter”Sqaure” (fyrkant). Ja, ni fattar., det är bara helt fel, allting med dem.

Dubbelmöte, fredag natt och söndag natt – nu börjar den hålögda säsongen. Det kostar på att titta på hockey mitt i nätterna och sedan förlika att fungera dagti.

Nu börjar hockeysäsongen på riktigt.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x