blank

Det här är Alltså Apples just nu snabbaste Mac, inte helt och fullt ut. Sen senaste modellen av MacBook Pro 16-tum kan mäta sig med nya Mac mini M1 på några punkter men ser du till pris kontra prestanda så kan du inte hitta mer ”Bang for the Buck”.

Apple har lovat att övergången ska vara smidig och att den inte ska orsaka några problem. Med Rosetta 2, en mjukvara som fungerar som en tolk mellan Intel och Apple Silicon så ska bytet av hårdvara gå smärtfritt.

Upp till bevis

Dags att kolla Apples påstående och upp till bevis. Jag kopplade in en extern hårddisk med en färsk kopia av min MacBook Pro 15, startade Migration Assistant och startade flytten av data, konto och program. Resten är en automatisk process så jag tillbringade resten av tiden med att följa installationen av USAs nye president Joe Biden medan dator jobbade.

Några timmar senare var det dags att starta om datorn för att se om Apple kan leva upp till sina löften.

Det fungerar

Efter att ha fyllt i en del uppgifter, loggat in på iCloud och gjort det du alltid för göra md en ny dator så var det dags att starta de första programmen – allt medan jag uppdaterade några av de program som jag vet finns i versioner för Apple Silicon (Pixelmator Pro, webbläsaren Brave med flera). Jag klickar mig raskt igenom program efter program – alla fungerar. Twitters eget program vägrar att godta mina koder för tvåfaktorinloggningen och tycks fastnar i någon ska stopp men då jag ändå använder Tweetbot så kastade jag den officiella appen som mest legat installerad och tagit upp plats. Det är allt – det är det enda program som jag hittat och som inte fungerar. Jag räknar inte in en gammal version av ett program, 32-.bitars, som inte hade fungerat i Intel-dator heller numera. Det var en gammal relik som låg och skräpade i en underkatalog.

News Explorer, Slack, Sonos, Screens – alla mina program fungerar som de ska vilket betyder att jag inte har särskilt bråttom att uppdatera dem till M1-versioner i de fall där de finns en sådan version. Webbläsaren Brave och Pixelmator Pro uppdaterar jag direkt eftersom det är program som jag använder ofta och dagligen. Sedan är det bara att köra.

Hypersnabb

Skillnaden i prestanda är speciellt märkbar när det gäller Pixelmator Pro. Versionen för Apple Silicon är snabb, hypersnabba och det märks speciellt när jag provar att förstora en bild med det som kallas ML , Pixelmators maskininlärningsfunktion för bildhantering. Jag tar samma bild och drar upp den 4 gånger på min MacBook Pro och jämför med Mac mini M1. M1-versionen är 6 gånger snabbare. Jo, du läste rätt – minst sex gånger snabbare. En process som tar 30-40 sekunder på min MacBook Pro går på några sekunder i Mac mini M1. Det är lätt häpnadsväckande stor skillnad och det i en dator som inte ens dragit igång fläktarna.

Fler tester

Jag gör fler tester, kopierar filer från den interna disken till en extern USB-hårddisk. Det som tar 15-20 sekunder i Intel-datorn går på 4-5 sekunder i Apple Silicon. Jag provar att läsa in en ganska stor fil i Pixelmator Pro och Apple Silicon-datorn slår min MacBook Pro med längder, hästlängder. Det är två datorer som överhuvudtaget inte ens är jämförbara i prestanda och då kostade MacBook Pro-datorn minst tre gånger mer på sin tid.

blank

Det ovan är testdata från GeekBench och jämförs den senaste modellen med föregångarna som har en Intel-processor under skalet så syns skillnaderna högst påtagligt.

blank

Ställer du Mac mini M1 mot andra Mac-modeller av senare årgång så ställer Apple Silicon Intel i skamvrån.

blank

Den senaste MacBook Pro-modellen, 16-tum, är den enda som klarar sig undan med nöd och näppe. Den är lite snabbare på Multi-core uppgifter men så kostar den nästan tre gånger så mycket också.

Intel

Faktum är att testar du program som är skrivna för Intel och som körs via tolken Rosetta 2 så är de programmen genomgående påtagligt mycket snabbare i en Apple Silicon-dator än på en Intel-dator. Lägg sedan till att Mac mini M1 är helt tyst och kall två saker som närmast strider mot grundlagar i den här branschen. En dator som du belastar tungt ska låta, fläktarna ska gå igång och den ska bli varm.

Nu ska den här Mac mini M1 få jobba ett tag, minst ett par dagar innan det är dags att sätta betyg. Jag vill använda den för riktigt tung bildredigering, video och lite annat så att jag verkligen får se vad den går för men en sak är redan klar – Mac mini M1 skickar Intel ut i korridoren, i skamvrån.

Övriga delar