blank

Vi som älskar New York Islanders ville ha en massa svar på viktiga frågor. Vi ville veta om defensiven var lika bra som i fjol, kunde vi kontra lika snabbt och vara lika sylvassa i offensiven och kunde vi stänga med matcher, helt. Efter 4.0 mot ärkerivalen New York rangers så är svaret – ja.

Islanders har I stort samma lag som i fjol – Toews och Brassard är den enda stora skillnaden. De saknas därför att Long Island-laget var tvungen att trycka ned lönekostnaderna. I övrigt finnas alla de viktiga lagdelarna där och nu var det många som sökte svar – skulle det fungera, skulle laget kunna prestera på samma höga nivå som ledde fram till randen av en Stanley Cup-final? Den minnesgod kanske kommer ihåg att Islanders förlorade sjätte matchen på övertid och var därmed utslagna mot laget som sedan skulle vinna bucklan, Tampa Bay Lightnings.

Svaret

Redan I den första perioden kom svaret – Islanders är fortfarande en lagmaskin och har fortfarande NHLs bästa, starkaste och mest svårforcerade defensiv. I den mån något kommer igenom finns också den sista utposten Semyon Varlamov, den ryske målvakten som ledningen i Islanders trodde på när han värvades men inte så många andra. I takt med att Islanders spelade ett snabbt, vasst anfallsspel så slarvade Rags betänkligt vilket ledde till utvisningar. Målvakten Igor Shesterkin släppte också in Islanders tredje skott, femte skott och sjunde skott innan perioden var över. Rags straffades inte bara hårt för att de inte åkte skridskor och drog på sig utvisningar; de visade också upp ett försvarsspel under all kritik.

Rangers bör vara glada åt att det inte finns någon publik på läktarna utan bara artificiella publikljud för jag är övertygad om att deras egna fans hade buat ut dem – hela kvällen.

Andra perioden

I den andra perioden tappade Islanders lite av skärpan från inledningesperioden. passningarna satt inte riktigt där de skulle och tempot sjönk högst betänkligt. Rangers bjöds in i matchen men misslyckades fullständigt med att utnyttja det lilla övertag de fick. Islanders blockerade bort skott och ökade dessutom på till 4-0 i ännu ett powerplay. Rangers skulle förmodligen ha haft ett mål då Jacob Trouba tryckte in pucken under Varlamov 9.15 in i den andra perioden. Efter domargranskning och coach-utmaning så stod beslutet fast – inget mål. Det var också i stort allt det som Rangers lyckades att åstadkomma under 60 minuters effektiv ishockey, ett bortdömt mål.

Några minuter in i tredje så stängde Islanders sedan matchen. Något som låter betydligt enklare än det låter och statistiken talar ett tydligt språk. Varlamov fick tre (3) skott på sig under 20 minuter då Rangers rimligen borde ha försökt att forcera och säkert försökte men helt enkelt inte hade förmågan att kunna göra något.

Kontroll

Barry Trotz typ av ishockey handlar om kontroll, om att vara det lag som styr händelserna ute på isen och den delen vann Islanders övertygande. I tid och minuter så hade Islanders ett fast grepp om matchen i drygt 50 av de 60 minuterna. Rangers blixtrade till i ströanfall mot ett Islanders som spelade en ishockey på en betydligt högre nivå. Det var, för att uttrycka det enkel stor klasskillnad.

Islanders fans (däribland jag) fick alla de svar de sökte efter. New York Islanders är det lag som spelade play-in och som sedan förlorade mot regerande mästarna, på övertid i semifinalen. Rangers fans då? Sorry, jag bryr mig inte ett dig om ”rags” som i allt övrigt har ett existensberättigande i första hand för att vi ska slå dem.

På lördag smäller det igen, natten mot söndag.

Period 1 Mål
0-1 2.33 Brock Nelson
0-2 3.52 Anders Lee
0-3 13.31 Mathew Barzal
Period 2
0-4 14.54 Jordan Eberle