blank

Elizabeth Holmes liknades vid Apples Steve Jobs och hon och hennes företag Theranos, skulle revolutionera blodtester. Blodtester skulle bli billigare, gå snabbare och de skulle kunna göras med robotar.

Elizabeth Holmes lockade mängder av finansiärer till sin idé. Theranos värderas som mest till 9 miljarder dollar innan kraschen 2015. Det visade sig att maskinerna, robotarna inte kunde utföra pålitliga blodtester. Den mängd blod som Elizabeth Holmes hävdade att Theranos kunde göra tester med var alldeles för liten mängd. För att kompensera maskiner som inte fungerade gjordes manuella tester av Theranos men till slut kom verkligheten ifatt.

Fall

Fallet kom när Wall Street Journal började att undersöka rykten och uppgifter runt Theranos. Ganska snart fann tidningen att Theranos inte använde sina robotar och maskiner – de flesta blodtesterna gjordes manuellt, på traditionellt sätt. Förklaringen var enkel – de små, automatiska maskinerna som Elizabeth Holmes visade upp fungerade inte. År 2016 stoppades Theranos och förbjöds från att utföra blodtester av amerikanska myndigheter. Kort därpå inleddes en utredning om hur finansiärerna pengar hade använts och alla Elizabeth Holmes påståenden om vilken revolutionerande teknik som hon och hennes företag hade utvecklat.

Två år senare, 2018, kommer resultatet av utredningen. Elizabeth Holmes har inte längre kontrollen över sitt bolag som hon startade 2003 som 19-årig avhoppare från Stanford universitet. Hon gör upp om ett skadestånd på 500 000 dollar till amerikanska SEC men därefter utreds brottsmisstankar som omfattar bedrägeri och att Theranos lurat investerare på mer än 700 miljoner dollar.

Dokumentär

Några år efter kraschen gjorde HBO en dokumentär om Theranos och Elizabeth Holmes. Den finns fortfarande att se på HBO Nordic.

TV-Tipset: Historien om företaget som värderades till 10 miljarder dollar men som var en bluff

Nu kommer nya uppgifter om Theranos – den stora databas som lagrat alla testresultat är borta.

From the filing: “On or about August 31, 2018 – three months after a federal grand jury issued a subpoena requesting a working copy of this database – the LIS was destroyed. The government has never been provided with the complete records contained in the LIS, nor been given the tools, which were available within the database, to search for such critical evidence as all Theranos blood tests with validation errors. The data disappeared.”

Flera års testresultat har raderats och nu kompletteras åtalet med förstörande av bevisning.

The Register

Elisabeth Holmes har bestridit avtalet, åberopat sinnessjukdom och anlitat en rad advokat under åren inför rättegången som skjutits upp flera gånger – både mot henne och affärspartnern och före detta pojkvännen Ramesh Balwani. Pandemin kom i vägen 2020 och nu planeras rättegången att inledas i år. Liknelsen med Steve Jobs är till stora delar Elisabeth Holmes egen. Hon hade Steve som idol och hon klädde sig i svart polotröja, som sin idol. Skillnaden är att Steve Jobs skapade ett miljardimperium – det gjorde inte Elisabeth Holmes.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x