blank

Tim Berners-Lee anses vara det moderna Internets skapare med HTML, World Wide Web och kommunikationsprotokoll. Det nät vi ser och använder idag. Nu bygger Tim Berners-Lee ett nytt nät. Ett nät där användarna har kontroll över sin egen information.

Tim Berners-Lee anser att enskilda företag har fått stor makt över nätet och han vill bygga ett nytt nät, ett friare. öppnare nät där vi har kontroll på vår personliga information.

Others became internet billionaires, while Mr. Berners-Lee became the steward of the technical norms intended to help the web flourish as an egalitarian tool of connection and information sharing.

But now, Mr. Berners-Lee, 65, believes the online world has gone astray. Too much power and too much personal data, he says, reside with the tech giants like Google and Facebook — “silos” is the generic term he favors, instead of referring to the companies by name. Fueled by vast troves of data, he says, they have become surveillance platforms and gatekeepers of innovation.

Pods

Tim Berners-Lees idé är att skapa det han kallas för ”pods” – som vi användare äger och har kontroll över. Du har din ”pod” med information om vilka webbplatser du har besökt, vilka prylar du använder, var du har handlat och vad du har handlat, vilka tjänster du använder och när.  Vill ett företag komma åt din data så måste de be dig om tillstånd. Du kan ha intresse av att ett företag kommer åt dina data – om du ska söka ett lån exempelvis.

Start-up

Nu har han dragit igång ett start-up bolag för att jobba med och saluföra nya tekniska lösningar som bygger på ”pod”.

Inrupt introduced in November its server software for enterprises and government agencies. And the start-up is getting a handful of pilot projects underway in earnest this year, including ones with Britain’s National Health Service and with the government of Flanders, the Dutch-speaking region of Belgium.

Inrupt’s initial business model is to charge licensing fees for its commercial software, which uses the Solid open-source technology but has enhanced security, management and developer tools. The Boston-based company has raised about $20 million in venture funding.

New York Times


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x