blank

Jag var en inbiten användare av Adobe Photoshop under många år och jag lurade mig i att jag var helt beroende av programmet och att det skulle vara mycket svårt att byta ut Photoshop i mitt dagliga arbete. Det var det inte. Jag vara bara en smula bekväm, intill gränsen av lat för att faktiskt ta steget.

Jag hade en ursäkt som jag drog till med när ämnet kom på tal eller när jag funderade på om det ändå inte var dags att kliva över helt och hållet till Pixelmator, först standardversionen och sedermera Pixelmator Pro – alla mina gamla, stora Photoshop-filer. De gick inte att läsa in i Pixelmator så det var länge min ursäkt för att hänga fast vid Adobe Photoshop.

Inga ursäkter

Till slut bestämde jag mig för att köra igenom alla gamla stora filer för att se om de gick att fixa till i Pixelmator Pro och sedan lagras ned i det nya formatet. Det visade sig att även Pixelmator Pro hade utvecklats, Det var bara jag som inte hade haft koll, inte brytt mig eller inte orkat ta tag i saken. Alla aktuella Photoshop-filer gick alldeles utmärkt att läsa in i Pixelmator Pro och därmed hade jag inga ursäkter längre. Tolka nu inte detta som att jag haft en vilja att bli av med Adobes program. Så är det inte utan det handlar om att bestämma sig för vilket vetyg som du tänker jobba med. Ska du bli duktig, hitta lösningar och få saker att fungera så kan du inte hålla på och hoppa mellan olika program. Det blir liksom varken tuggat eller malet. Jag har sedan länge huvudsakligen jobbat med Pixelmator Pro därför att det finns bra motsvarigheter även för min iPad Pro (Pixelmator Photo) och därför att programmet är påtagligt mycket snabbare än Photoshop.

Så nu är steget taget över till Pixelmator Pro.

iPad Pro

Detsamma gäller min iPad Pro. Första vändan ville jag se om det verkligen inte skulle gå att ha en iPad Pro som laptop. Det var den första modellen av iPad Pro och jag skaffade ett externt tangentbord, Apple Pencil och hade min iPad Pro som bärbar dator i drygt ett år. Sedan visade det sig att en del av mina webbverktyg inte fungerade med iPad Pro och det blev en återgång till en MacBook Pro tills iPad Pro kom i en ny, vassare modell. Jag lånade en ny iPad Pro en helg av vår suveräna leverantör mStore och till min glädje så fungerade verktygen igen. Efter den helgen beställde jag en ny iPad Pro med penna och Magic Keyboard och ända sedan dess så är det min laptop.

Jag fick, och får fortfarande höra, att även om jag har lyckats att kliva över till iPad Pro så kan inte alla göra det och i synnerhet inte sällan den jag pratar med. Den underliggande sikten är att det kräver en massa kunnande när det i själva verket är precis tvärtom – en iPad är så enkel att den faktiskt är enkelt att kliva över. Du behöver bara hitta en annan uppsättning appar för att göra det du vill och ingen ska påstå att det är komplicerat eller att de inte kan. Därmed inte sagt att alla ska byta till iPad Pro. Det finns arbetsuppgifter som du inte kan eller ska försöka att lösa med men iPad Pro. Det är inte den bästa vägen helt enkelt för at är skillnad mellan en iPad och en dator.

Min poäng

Min poäng är att vi lite till mans, lite för ofta fastnar i upptrampade hjulspår. Vi gör som vi alltid har gjort av flera orsaker – det fungerar och vi vet hur vi ska göra. Därför utmanar vi inte oss själva, vilket vi kanske borde göra lite oftare. I utmaningen ligger förändringar och förändringar är utveckling (hanterat rätt) – om inte annat så kanske du lär dig att det inte gick och det är en kunskap lika värdefull som om du lär dig något nytt.

Dock håller jag envist fast vid att det mest vedervärdiga som finns vad gäller musikstilar är rap och i synnerhet svensk rap. Det får ändas finnas vissa gränser och även om du ska utmana dig själv så får det inte övergå till att du ska plåga dig.

Trevlig helg!