blank

Bilderna från USA är overkliga. En rasande, okontrollerbar mobb stormar Capitolium mitt under sammanräkningen och fastställande av elektorsrösterna från valet i november. Mobben agerar på uppmaning av landets president, som förlorat valet, ett korrekt genomfört demokratiskt valt. Det vi ser utspelas i direktsändning är ett försök till en statskupp. En statskupp som inte kan lyckas därför att de inte har stöd av polis, militär eller andra starka institutioner men likafullt, ett försök. 

Mobben tar över Capitolium, sätter sig i de folkvaldas stolar, vandaliserar och plockar med sig ”souvenirer” och tar bilder på sig själva som de publicerar i sociala medier. Det senare lär utgöra rätt god bevisning i alla de polisutredningar som kommer att bli en följd av detta. Landets president uppmanas av sina medarbetare, av sina partikamrater och av andra att uttala sig och be sina supportrar att avbryta attacken men Trump är helt oförmögen att inse vidden av sina egna ord och betydelsen av att erkänna sig besegrad. Han uppmanar sina anhängare till lugn och att lämna Capitolium men han gör det genom att envist hålla sig fast vid att valet var riggat, att han vann och han vägrar att erkänna att Joe Biden vann valet i november.

Låser konton 

Twitter och Facebook låser då hans konton i sociala medier och vidden av det som utspelar sig blir så omfattande och stort att det blir svårt att ta ta till sig.

Ute på nätet rasar debatten, rykten får fart, bilder och videor postas i ett mycket högt uppskruvat tempo. Nyhetskanalerna sände och rapporterade direkt och för den som ville se hur djupt polariseringen trängt räckte det med att hoppa lite snabbt mellan CNN och Fox News. På båda sidor satt kommenterande programledare och spred sina egna åsikter tillsammans med bilderna på hur en uppretad mobb anföll ett demokratiskt landmärke. Det lät likadant i Fox News som i CNN men från olika håll och ett eget tyckande blandades med . I SVT stod den egna korrespondenten och försvarade polisens frånvaro och den bristande säkerheten med att detta hade ingen kunnat förutse. I TV4 satt deras utrikespolitiske kommentatorn och liknade Donald Trump vid en maffiaboss och berättade i New York vet alla att du inte tar dig någonstans utan kontakter i den undre världen. Helt plötsligt ventilerades allt det som kan sägas inne på en redaktion men som borde stanna där.

Journalistiken

Gårdagens händelser var inte vara en mörk dag för demokratin. Nyhetskanalerna och dess journalister bör också sätta sig ned och se över hur, vad och vem som ska säga vad nästa gång dramatiska händelser ska rapporteras. Medierna är en del i den polarisering och medierna har ett ansvar i de klyftor som nu ter sig avgrundsdjupa, inte bara i USA. Det måste finnas en tydlig gräns mellan kommenterande och rapporterande men det såg vi lite av under gårdagskvällen.

Här hemma avfärdades tal om ett försök till statskupp från några håll med att det var arga unga män i mjukisbyxor. Det var ett försök till att krångla till hela begreppet och naturligtvis för att ta fokus från det vi alla kunde se – en mobb som på uppmaning av landets president anfall Capitolium i akt och mening att stoppa en demokratiskt process. Det är inte samma sak som att tro att attacken skulle lyckas, att statskuppen skulle lyckas som att säga att det var ett försök till statskupp. Andra krävde att Trump skulle gripas, häktas och åtalas trots att det rent juridisk inte går.

Trump alltmer isolerad

Amerikanska medier rapporterar om en alltmer isolerad Donald Trump och om ett Vita Hus som medarbetarna nu flyr från. Vice presidentens stabschef bekräftar också att han inte släpps in i Vita Huset därför att Trump tror att det är han som givit råd till Mike Pence om att inte underkänna, stoppa eller förhala den demokratiska processen.

Återvänt

De folkvalda har nu återvänt till Capitolium för att slutföra den process som kommer att leda fram till ett maktskifte den 20 januari klockan 12.00 (lokal tid). Det är 13 dagar dit och frågan är vad Trump kommer att hitta på här näst. Han kommer inte att ge upp. Han kommer inte att erkänna sig besegrad och han kommer inte att överge sina lögner att valet stulits från honom. Stormningen av Capitolium är ett verk av en narcissistisk patologisk lögnare. 

Frågan är också vad som kommer att hända med alla Trumps anhängare och om han har kvar sin politiska plattform som han tänkt utnyttja 2024 då han ska göra ett försök att ta sig tillbaka till Vita Huset. Gårdagens händelser kan, för den som vill tänka positivt, vara slutet för Trumpismen som politisk maktfaktor. Det kan vara så att gårdagen blev ett abrupt uppvaknande för alla de som röstat på Trump därför att de velat ha en annorlunda politiker vid makten. En som ”rör om i grytan”. Alla Trumps anhängare springer inte omkring beväpnade med målade ansikten och horn på huvudet. Kanske nyktrade en stor andel av de som inte var vad Capitolium till och inser att demokratin är skör, att den inte kan eller ska tas för given och att den inte ska lämnas i händerna på Donald Trump.

Det är 13 dagar kvar med Trump i Vita Huset.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x