blank

I rapporteringen under gårdagen så ursäktade SVTs utsända den bristande säkerheten runt Capitolium med att ingen hade kunnat förutse det som inträffade – att en uppretad mobb attackerade byggnaden och försökte stoppa en demokratisk process. Jag vet inte om det handlar att gripas av stundens allvar, stress, press eller något annat men det är fullständigt självklart att attacken hade kunnat förutses.

Det är även så att den måste kunna förutses därför att annars så finns det oerhörda brister hos en rad myndigheter vars främsta och huvudsakliga uppgift är att förutse den här typen av händelser.

Svagt skydd

Capitolium hade ett tämligen svagt skydd under gårdagen trots att även helt öppna källor pekade mot en helt uppenbar risk för roligheter och det handlar inte om att sitta med facit i efterhand. Det handlar om grundläggande underrättelseverksamhet – inget annat.

Trump har Twittrat om betydelsen av den 6 januari och i klartext skrivit och uppmanat sina anhängare att protestera. Donald Trump Jr har uppmanat till ”strid”, från en scen, under ett möte. Rudy Giuliani har talat ”trial by combat”. I slutna grupper på Facebook så har den 6 januari diskuterats och det finns diskussioner även på Twitter med samma datum och samma tema – åk till Washington och ta striden.

Källor

Till det ska läggas alla de andra källor som myndigheter vars uppgift är att hålla koll på extremister kan samla in information via. Det handlar om hyrda bilar med destination till Washington, bokade hotellrum, tåg, flyg- och bussresor. Det är fullständigt självklart att om en underrättelseorganisation eller en polisorganisation får uppgifter om att tusentals människor bokar hyrbilar, resebiljetter och om alla är på väg till Washington att det då ska, inte bör, göras en personkontroll. En lång rad kända extremister och våldsbrottslingar, dömda, var på väg till Washington den 6 januari. Den som inte kan tolka det som ett varning får snabbt välja en annan karriär och ett annat jobb.

Trots alla dessa tecken och varningar så förstärktes inte säkerheten – det är en tolkning.
Ingen såg alla dess varningar eller negligerade dem – det är en annan tolkning.

Vilken tolkning du än väljer så är det inte så att ingen kunde förutse.

”Killgissningar”

Det är precis va det skälet som journalister ska vara ytterst försiktiga med att gissa, spekulera och uttala sig i ämnen som de inte behärskar – vilket är flertalet eftersom deras primära uppgift är att rapportera det de ser, inte ägna sig så mycket åt värderingar, tyckande och ”killgissningar”.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x