blank

Det händer inte ofta att det lanseras ett nytt program för Twitter men Aviary är ett nytt program för macOS som tidigare funnits som app. Nu finns Aviary för alla plattformar, med synkronisering via iCloud och med en del smarta funktioner för ditt twittrande.

Det finns en tydlig baksida som i allt högre grad drabbat alla alternativa program och appar för Twitter – Twitter själva. Som utvecklare får du inte använda alla funktioner och du får i princip inte upprepa, lägga in samma funktioner som finns i det officiella programmet och appen. Gränsdragningen är något luddig och svårbegriplig men ett exempel den mycket populära funktionen att se till att flödet hela tiden låg i topp, i början. Tweetbot och Twitterific hade en sådan funktion men tvingades göra om den därför att Twitter inte ville ha det så. Twitter drog helt sonika tillbaka funktionen i sitt API så nu görs detta med regelbundna uppdateringar av flödet.

Aviary

Aviary finns nu alltså för din iPhone din, iPad och din Mac och du kan synkronisera inlägg, position med mera via iCloud. Det är ett program som skulle kunnat bli riktigt bra men som på grund av avsaknad av vissa enkla funktioner gör att det blir rörigt och oöverskådligt, inte minst för Mac vilket knappast kan vara meningen därför att Aviary visar tre kolumner – grundtanken är att du ska ha översikt.

blank

Bilden ovan visar Aviary för macOS och det är här de största problemen finns.

  • Varför är flödet den minsta kolumnen?

Mitt flöde ska naturligtvis vara det viktigaste och jag kan byta plats på olika saker – alltså byta kolumner men jag kan inte styra bredd, utseende på kolumnerna. Följden blir att den första kolumnen med den viktigaste informationen, mitt flöde, är den minsta.

  • Varför är det senaste inlägget, högst upp i flödet störst ute till höger?

Jag inser att Aviary försöker vara lite annorlunda och att designlösningar är lite annorlunda de också men ska du skapa översikt, visa mycket information så får du inte förminska det viktigaste och utan synbar eller logiskt anledning förstora oviktig information. Vad är det som säger eller gör det senaste inlägget, det uppe i topp till det viktigaste – vilket det bord anses vara eftersom bild och text är störst och kolumnen bredast?

Försökt

Jag har letat igenom programmet, försökt att dra, försökt att ställa in bredd, textstorlekar och annat. Jag har försökt att växla mellan olika flöden och jag har lyckats att växla de två kolumnerna ute till höger, inte flödet – inte med mindre än att flödet ska placeras på, i mina ögon fel plats. Jag har alltså försökt ställa om, fixa till och få Aviary att se ut som jag vill – det som utlovas men jag lyckas inte. Antingen är jag för dum för att förstå, eller hitta eller så är programmet rörigt och/eller ologiskt vad gäller inställningarna också.

Aviary har lyckats att få mig att känna mig dum och så mycket säger mig min erfarenhet att alla tjänster, alla program och alla appar som lämnar användaren i en känsla av att inte förstå, inte kunna eller lyckas med det användaren föresatt sig är dåliga program och tjänster.

Logik

Aviarys design saknar i mina ögon logik eller så finns det någon slags logik där som jag inte förstår, tills poletten trillar ned. Du ska dra ihop hela programmet. Det är inte anpassat för en riktigt stor skärm och hög upplösning. När jag då gör det så förvandlas Aviary till en riktig röra.

blank

Nu blir programmet tre lika stora kolumner, utan inbördes prioritering, utan möjlighet att sätta fokus på ett av flödena – en massa text och en massa bilder.

Häng med på följande ändringar:

Användaren kan välja antal kolumner och vad som ska visa i dem – flöde, omnämnanden och direktmeddelanden. I mina ögon de tre viktigaste informationsflödena på Twitter. Vill jag svara på ett inlägg så klickar jag på en ikon för att göra det, vill jag se vilka andra som har svarat, diskussionen så klickar jag på det. Samma enkla, grundläggande funktion som finns i Twitter eget program/app, som finns i Twitterific och i Tweetbot. I de programmen kan du klicka antingen på loggan eller längst upp centralt för att hoppa direkt till starten på flödet. det kan du inte i Aviary. Aviary löser inga problem, har inte smartare, snyggare och enklare lösningar på hur du kan hantera ditt Twitterflöde – tvärtom.

Fast det kanske bara är jag som inte förstår.

Irritation

Det är med stigande irritation som jag försöker ta mig runt i programmet och jag brukar vara nyfiken, vilja utforska och lära mig mer men inte med Aviary. Programmet löser inga problem utan skapar tvärtom nya. Aviary ger ingen bättre översikt, gör det inte lättare att hänga med i flödet – tvärtom.

Lösningen är tämligen enkel – låt mig kunna dra i kolumnerna, låt mig kunna välja vilken av flödena som jag vill prioritera – kort sagt låt mig, användaren välja. Design är att styra användaren men inom vissa gränser. När programmets funktion leder till en stor platta med text och bilder där ingenting har ett riktigt fokus så blir det som redan sagts flera gånger – bara rörigt. Aviary är ur designsynpunkt ett misslyckande med bristande logisk och avsaknad av valmöjligheter. ur funktionell synpunkt är det också ett mindre lyckats program därför att det inte gör det Aviary utger sig för att göra – skapa bättre översikt. Det något märkliga i sammanhanget är att en rad andra bloggar har prisat Aviary just för utseendet, för hur det ser ut.

Aviary is a beautiful Twitter client built with macOS design guidelines in mind. It’s simple enough to pick up and use immediately, and powerful enough to tweak it just the way you want. The delightful interface is coupled with extensive features that feel the part on your device, whilst elevating your Twitter experience.

Efter att ha utvecklat mina invändningar redan så är svaret på den skrivningen: Nope!

Priset däremot – 59 kronor för alla versionerna är närmast oslagbart men det är också allt som det finns skäl att jubla över. Jag brukar behålla program efter en test för att se om jag kan tänka mig att omvärdera programmet, om det kommer uppdateringar som gör det bättre och jag har vid flera tillfällen ändrat uppfattning, kompletterat en tidigare recension men inte när det gäller Aviary – jag har raderat det ur alla mina enheter. Sa jag att jag blev irriterad? Det var inte med sanningen helt överensstämmande – jag blev förbannad och program som jag blir förbannad överlever inte i mina enheter.

Betyg

Program: Aviary
Utvecklare: Shihab Mehboob
Pris: 59 kronor
Betyg:

blank


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x