Hur länge tänker du hålla på och ljuga för dig själv?

Hur länge tänker du hålla på och ljuga för dig själv?

Hur länge tänker du hålla på och ljuga för dig själv?
Hur länge tänker du leva i villfarelsen att du är så fri, att du står utanför och att just ditt val innebär att du inte kontrolleras?

Du som valt Googles Android och som aldrig missat ett tillfälle att berätta för iPhone-användare att de har valt fel – när ska du vakna upp och inse sanningen?

Jag börjar nämligen blir rätt trött på den lilla och högljudda minoritet som ständigt och jämnt känner något slags okontrollerat tvång att berätta för mig hur inlåst jag är, hur styrd och kontrollerad jag är och framförallt hur lurad jag är.

De flesta som äger en smart mobil bryr sig inte det minsta om vad andra har för telefoner. Det gör egentligen inte jag heller. Är du nöjd med din telefon och ditt val så är det ju som det ska vara. Den här texten vänder sig inte till dig utan den vänder sig till den lilla minoritet som gjort självbedrägeriet till en konstform. De är inte särskilt bra på denna konstform men de tror det. De tror att deras val är det bästa valet och de tvekar inte att berätta för omgivningen hur bra de är. Av det följer, att jag som valt en IPhone 11 Pro Max och som skriver om Mac och Apple är en fullständig idiot och jag är en hjärntvättad idiot. Det är ju praktiskt att klistra på etiketter på folk men det för inte debatten framåt ett enda steg.

FanBoy

Nu kan det ju hela den här texten enkelt viftas undan ty den är ju författad av en hjärntvättad idiot. Jag menar maken till Apple Fanboy än mig står ju inte att finna. Jag skriver ju en hel blogg om bara Apple så var mina sympatier ligger är ju helt glasklart. Jag har ju straffat ut mig redan på förhand, i det närmaste men låt oss se om du orkar, kan eller vill ta till dig några saker som faktiskt kan sägas vara fakta. Jag skulle inte rubricera dem som obestridliga sanningar men låt oss kalla dem för fakta och för verkligheten i alla fall så får vi se om du kan ta till dig dem.

Teknik

Vi börjar med tekniken. RAM, GigaHertz, processorer, nätverkskort och alla annat det där kuliga som den högljudda minoriteten kan som ett rinnande vatten. De har nämligen brutalt mycket bättre hårdvara i sina smarta telefoner. Det vet att de har bättre hårdvara därför att på pappret så har de mer RAM, högre processors-hastighet – mer av allt, snabbare av allt. Deras smarta telefoner är inte bara smartare, de är mycket snabbare också. På det där pappret, alltså, därför att i verkligheten, det som räknas så är deras telefoner inte det.

I testerna finns de flesta konkurrenterna med och alla får stryk av Apples iPhone.

Tänk tanken att RAM, GigaHertz och allt det där kanske inte är det viktigaste utan att samspelet mellan hårdvaran och operativsystemet är ännu viktigaste. Försök att ta till dig att inte ens tre gånger mer RAM nödvändigtvis innebär att telefonen är särskilt mycket snabbare.

Säkerhet

Är du journalist så är den här delen av texten lite extra intressant. Det handlar nämligen om nyhetsvärdering och min enkla fråga är varför du som journalist inte ställer Google mot väggen och frågar varför världens mest använda mobila operativsystem har ständigt återkommande säkerhetsproblem? Jag undrar varför du inte frågar Google varför det och varför Android-tillverkarna lämnar användare i sticket och inte ser till att distribuera uppdateringar och viktiga buggfixar? Jag undrar varför du inte frågar Telia, Telenor, Tre och Tele2 och andra hur de kan sälja prylar som inte kommer att säkerhetsuppdateras på det sätt konsumenten borde kunna kräva?

Varför är det så ointressant att det operativsysystem som 75-80 procent använder inte uppdateras och inte underhålls vilket leder till att miljoner kunder och användare drabbas?

Varför är det journalistiskt ointressant att trojaner och maskar finns i Googles officiella butik för appar, att de laddas ned och att användare drabbas?

Du som tillhör den högljudda minoriteten kan ju ta dig en funderare över det också.

Hjärndött

Ett återkommande inslag i alla sådana här debatter är argumentet och påståendet att jag hävdar att Apple inte har brister, inte har problem och att det inte finns problem med Apple också. det blir en fullständigt hjärndöd diskussion av typen:

”Ah men durå bah…”

Jo, det är ju precis och exakt det jag försöker att säga. Jag hävdar att iOS är immunt, aldrig kan drabbas, aldrig har drabbats och att Apple är felfria. Det är precis det jag menar.

Någonstans här skulle jag kanske peta in ett ”Not!” här för att understryka att den som tolkar det jag skriver på det sättet har betydande brister i ordförståelse men vi kan lämna det åt sidan för alla normalbegåvade kan läsa innantill.

Kartläggning

Så över till det här som är en bottenlös vallgrav mellan Android och iOS. Det som skiljer båda plattformarna åt och som enkelt kan utryckas med att hos Apple är du kund och hos Google är du produkten. Jo, jag vet att du är en sådan tekniktarzan så du drar ned imagefiler och kör din egen version av Android i din telefon. Du är ju en sådan übergrym snubbe. Orkar du ta till dig att det gör inte de allra flesta?

Google säljer dig – det är sökjättens affärsidé och det spelar ingen roll hur mycket du försöker att övertyga mig att Google är ”good guys” så kvartstår faktum. Google säljer oss. Vi är produkten.

Jo, jag vet att du inte bryr dig om det, att du är vit som snö och att du inte har något att dölja. Jag har hört det förut. Jag vet också att jag är osedvanligt paranoid som väljer DuckDuckGo som sökmotor, som inte har Google Chrome installerad i någon av mina enheter och som undviker Google så mycket jag kan.

För mig är det där viktig. Jag vill vara kund, inte produkten. Jag vill kunna lita på mina prylar, både hur de fungerar och jag vill veta att jag inte får in något som inte borde finnas där.

Sedan skiter jag på det hela taget vilken telefon du använder. Det är ditt val.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här