blank

Nyligen släppte Apple en så kallad GM-version av macOS Big Sur. Det kommer att bli den färdiga, skarpa versionen förutsatt att det inte hittas allvarliga buggar i versionen – och det kan mycket väl bli så att Apple kommer med ytterligare en uppdatering. Det finns nämligen ett installationsproblem med Big Sur.

Alla nya versioner av operativsystem kan ha buggar och orsaka problem, Big Sur är inget undantag. I de allra flesta fall så går det alldeles utmärkt att installera Big Sur och jag rekommenderar den nya versionen av macOS, varmt, därför att det är en betydligt bättre version än macOS Catalina. Tolka alltså inte de har råden och tipsen som att det är mer problem med Big Sur än normalt eller att det ofta är problem med att installera Big Sur – det är det inte.

Tar tid

Med det sagt – Big Sur är en stor uppdatering. Funktioner är omskrivna, omdesignade och Big Sur ser dessutom lite annorlunda ut. Det är nya ikoner, ett nytt grafiskt utseende och därför tar installationen, första gången, längre tid än vanligen. Det handlar ibland om flera timmar, vilket är helt normalt så planera din uppdatering. Det är ingenting du bör göra när du ska starta din arbetsdag därför att du kan bli sittande utan dator fram till lunch (minst).

I mitt eget fall vet jag inte hur lång tid det tog. Jag drog igång installationen på kvällen, innan jag skulle gå och lägga mig, såg till att installationen startat och sedan var det klart morgonen efter.

Problem med att installera

Genom några betaversioner så har användare/testare haft problem med att installera de nya versionerna, uppdateringarna. Det kan gå så illa att datorn kraschar (kernel panic). Därefter avbryts installationen och datorn återställs till föregående version. Även om problemet ser ut att vara allvarligt så finns det (i de flesta fall) två saker du kan göra så brukar det fungera att installera den nya versionen.:

 • Slå av Filevault
 • Slå av den interna brandväggen

Båda funktionerna slår du av under inställningarna.

blank

När Filevault är avslaget och din hårddisk är dekrypterad, det kan ta några timmar, och du har deaktiverat brandväggen så kan du göra ett nytt försök att installera Big Sur . Då brukar det som sagt fungera.

För lite utrymme

Ska du installera Big Sur första gången så krävs minst 50 GB ledigt utrymme. Ibland vägrar installationen starta trots att du faktiskt har ordentligt med ledigt utrymme. Då kan det vara Time Machine som är boven i dramat. Time Machine slår så kallade snapshots på din information – kalla dem ögonblicksbilder på hur din dator ser ut vid ett visst tillfälle. Du kan behöva radera några av dessa snapshots för att kunna installera Big Sur.

 1. Starta Terminalprogrammet
 2. Skriv tmutil listlocalsnapshots /och sedan enter/retur för att lista alla dina snapshots – filerna startar med namnet  “com.”
 3. För att radera filer skriver du sudo tmutil deletelocalsnaps och namnet på filen Exempelvis: sudo tmutil deletelocalsnapshots 2020-08-05-002051
 4. Radera alla snapshots
 5. Skriv tmutil listlocalsnapshots / igen för att se att alla snapshots är raderade
 6. Now attempt to install MacOS Big Sur.

Drar mycket batteri

Skulle det nu visa sig att Big Sur drar onormalt mycket batteri så finns ett rätt enkelt kommando som brukar hjälpa.

 1. Slå av din Mac
 2. Håll nere Command +Option +P +R och starta datorn.
 3. Håll nere tangenterna tills Apple-loggan försvinner tre gånger (blinkar)
 4. Släpp tangenterna Once you see the Apple logo appear and disappear three times, release the buttons.
 5. Nu startar din Mac som vanligt och problemet borde vara löst

Vänta inte

Min rekommendation är inte heller att vänta med att uppdatera. Även om du idag upplever att du inte har några problem med macOS Catalina så är Big Sur bättre, snabbare, stabilare på en rad områden. Det är ett bättre, stabilare operativsystem helt enkelt. Det är min erfarenhet efter att ha kört Big Sur genom en rad betaversioner, och det kan tilläggas, Apple har skickat ut ovanligt många betaversioner av Big Sur. Uppenbarligen så vill Apple att den nya versionen av macOS verkligen ska fungera och den ska vara bättre än föregångaren.

Är din Mac redo för Big Sur?


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

3 2 röster
Article Rating
18
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x