blank

New York Islanders veteran och backbjässe Johhny Boychucks karriär är över efter ögonskadan som han fick under säsongen 2019-2020. Boychuck fick då Montreal Canadiens Artturi Lehkonens skridsko i ansiktet och skar upp ögonlocket.

Skadan krävde 90 stygn men i efterhand har det visat sig att Boychucks syn också har påverkats något som ledde till en tackling tidigt i slutspelet och som resulterade i en hjärnskakning vilket höll honom borta från spel fram till slutet av matchserien. Då trodde många att Boychuck inte spelade dels på grund av hjärnskakningen men också därför att veteranen Andy Greene spelade så övertygande. Nu visar det sig att Johnny Boychuck har en skada på synnerven vilket leder till att hans perifera seende påverkats. Han ser inte riktigt det som dyker upp i ögonvrån vilket kan förklara att tacklingen i inledningen av matchserien i det som kallast ”bubblan” tog så illa.

Efter många och långa läkarbesök där olika team tittat på skadan kom beskedet att den 36-årige Johhny Boychuck avslutar sin karriär i förtid – för sin hälsas skull.

Krigare

Johhny Boychuck är en krigare på isen, stor, tung, tuff men ärlig och han är, eller numera var, fullständigt hänsynslös med sig själv och sin kropp. I en märklig förvandling började han att kasta sig rakt in i skottlinjen för att täcka skott, till och med med ansiktet, vid en tidpunkt i sin karriär då de flesta andra hockeyspelare börjar att välja sin tillfällen innan de offrar sig. Boychuck gjorde det därför att det var så det nya Islanders spelade under Barry Trotz ledning. Kollektiv ishockey där alla gör sitt, och lite till.

Under inledningen av sin karriär så gällde det att ha fill koll på var nummer 55 befann sig på isen. Gjorde du inte det kunde du vakna upp i omklädningsrummet ihc undra över vad som hände.

Spelstil

Under tiden i Islanders hade Boychuck inte riktigt samma spelstil. Han stod kvar framför mål och städade i kombination med ett tungt, pricksäkert skott från blå i offensiv zon. Den uppoffrande delen i sitt spel hade han dock alltid kvar. Boychuck täckte skott, om han kunde och han täckte som sagt skott även med ansiktet. Boychuck är också en gentleman utanför isen. Omvittnat populär av lagkamrater, ofta med ett leende på läpparna.

Alla som följt den här bloggen ett tag vet att Islanders är mitt lag och jag har för länge sedan tappat räkningen på hur många timmars nattsömn jag förlora under åren när jag hållit mig vaken för att se Islanders spela. Jag har några Islanders tröjor i min garderob och de har alla samma namn på ryggen – Boychuck. Den store försvarsjätten är tillsammans med Matt Martin spelare som personifierar Islanders – hårt arbete, tufft fysisk men renhårigt spel och ett uppoffrande spel för laget, kollektivet.

Laget

För New York Islanders så innebär beskedet att klubben tappar en av sina veteraner och mest uppskattade spelare, på och utanför isen. Formellt så kommer Boychuck att sättas upp på skadereserven men det handlar om att islanders då kan lyfta av hans lön från lönetaket och det är ett sätt att använda regelverket för att skaffa sig manöverutrymme inför den säsong som kommer.

En krigare har hängt upp sina skridskor.

New York Islanders  


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här