blank

Donald Trump vägrar att anse sig besegrad. Han hävdar att han vunnit valet och hans juridiska team fortsätter att lämna in stämningar till olika delstater. Stämningar som snabbt avfärdas därför att de är helt grundlösa. Samtidigt så backas Trumps agerande upp av ledande republikaner vilket tydligt visar vilket fast grepp Trump har om partiet.

Majoritetsledaren i senaten Mitch McConnell inte bara stöder Trump – han understöder också uppfattningen att det har förekommit ett omfattande valfusk, Mike Pompeo, USAs utrikesminister säger att nu förbereds fyra nya år med Trump i Vita Huset samtidigt som Bill Barr, justitieministern har beordrat en utredning av påstått valfusk, innan det ens finns ett fastställt valresultat. Det senare kanske kan te sig något förvirrande eftersom Joe Biden redan har utropats som segrare men det finns en process där valresultatet kontrolleras och sedan officiellt fastställs vilket brukar ta några veckor. Innan dess brukar inga utredningar inledas men i Trumps politiserade USA så gör Justitiedepartementet lydigt det Trump vill.

Inkonsekvensen

Det finns en rad inkonsekventa inslag i Trumps alla anklagelser om valfusk. I Michigan, där Trump förlorade, stod hans anhängare utanför vallokaler och skanderade ”stoppa rösträkningen”. I Arizona, där Trump knappade in på Joe Biden stod Trumps anhängare också utanför vallokalerna men där skanderades det ”räkna rösterna”. I de krav, de anklagelser och de påståenden som Trump gjort på twitter och i olika uttalanden så finns samma brist på logik som enkelt kan förklaras med att det har fuskats i alla delstater där Trump förlorat och det har gått korrekt till i de delstater där Trump vunnit.

Även i delstater där det har fuskats så har vissa röster varit korrekta – alla de röster som Trump och republikanerna fått till representanthuset och senaten. Så märklig är nämligen republikanernas och Trumps argumentation. I delstater där Trump hävdar att det har fuskats så är republikanska röster korrekta medan Bidens röster är olagliga.

Fusket består ibland i anklagelser om att ”man har hittat röster” vilket innebär att Trumps logik bygger på att i de delstater där han ledde stort kort efter det att vallokalerna stängt är delstater där han anser sg ha vunnit. I Trumps värld så skulle rösträkningen ha stoppats, avbrutits och han skulle ha utropats till segrare i Pennsylvania när han var i ledningen. Kullerbyttorna är av den högre skolan därför att det handlar om en och samma valsedel. Det är ett papper med presidentvalet i topp och sedan val till representanthuset och senaten längre ned. På ett och samma papper har et alltså fuskats på end el medan en annan del är helt korrekt. Det säger sig självt att det inte är möjligt eller logiskt.

Stjäla valet

Republikanerna försöker stjäla valet genom att inte inte vilja räkna alla röster, genom vaga, grundlösa anklagelser om ett omfattande valfusk som hittills, efter över ett dussin stämningar visat sig inte hålla för en juridisk granskning i ett enda fall. Det spelar ingen roll att republikanerna hävdar att de har underskrivna, bevittnade vittnesmål om dessa vittnes mål bygger på andrahands-, tredjehandsuppgifter och hörsägen. Ingen av de filmer, videor, som presenterats som bevis har visat sig hålla för en närmare granskning. Flera av videorna har visat sig vara förfalskningar – inte skapade av republikanerna utan av enskilda som sökt uppmärksamhet och som har fått det därför att deras video använts som ”bevis” för anklagelser om valfusk.

Anklagelserna bottnar i att Trump och flera av hans partikamrater inte kan godta att han har förlorat. De vägrar att acceptera att Trump röstats bort i ett demokratiskt val och eftersom det är presidenten, partiets högste ledare som kommer med anklagelserna så backas de upp av ledande företrädare för det republikanska partiet. Det visar hur auktoritetstroende republikanerna har blivit och vilket grepp Trump har om partiet. Republikanerna gör som deras ledare säger därför att annars skulle det visa på en splittring och ingen ledande republikan vågar gå emot Trump. Deras egna positioner kan vara i farozonen i så fall därför att det kommer fler val och Trump samlade rekordmånga röster – den kandidat som historisk samlat mest röster i ett amerikanskt val, slagen bara av Joe Biden.

Övergången

Nu borde en process ha startats, en överföring av makten där Joe Bidens stab och administration ska börja att ta plats inte bara i Vita Huset utan i departement och på andra platser. Under de dryga 70 dagar som är kvar, fram till den 20 januari 2021 så ska Biden ta över. Av tradition så brukar det parti som ska lämna över makten hjälpa till och se till att övergången blir så smidig och effektiv som möjligt. Det finns en rätt okänd organisation, en myndighet som frigör medel pengar för denna process – General Services Administration. Myndigheten leds av Emily Murphy, republikan, tillsatt av Trump och hon har naturligtvis inte erkänt Joe Biden som segrare och hennes myndighet har inte frigjort några pengar. Trump kommer att obstruera, försena, förhala och göra allt han kan för att försvåra processen. Räkna också med att snart kommer en hagelskur med presidentordrar med politiska beslut som också ska förhala, obstruera och försvåra.

Det är sådan Trump är. Småaktig, hämndgirig, en urusel förlorare och patologisk lögnare.

Vad händer?

Så vad händer då framöver?

Trump, uppbackade av Pompeo, McConnell, Barr och andra republikanerna kommer att fortsätta driva anklagelser om valfusk. Anklagelser som kommer att avfärdas av domstolar och om Trump lyckas att driva sin juridiska kamp uppåt i det judiska systemet så kommer han snart att drabbas av allvarliga problem eftersom argumentationen är så olika beroende på delstat. Det är svårt att hävda att röster inte ska räknas i vissa delstater medan du samtidigt argumenterar att de ska räknas i andra delstater om båda dessa stämningar landar på samma bord i samma domstol. Det är svårt att hävda att röster på det republikanska partiet i valet till representanthuset och senaten i en delstat är korrekta och legala medan röster på Joe Biden i samma delstat inte är det.

Valfusk

Juridiskt så kommer Trump-kampanjen inte att lyckas därför att det inte finns konkreta bevis på valfusk. Joe Biden kommer att utropas till segrare även formellt och officiellt när alla röstresultat fastställs. En omräkning av rösterna kommer inte att förändra det nuvarande resultatet. I de fall där röster räknats om tidigare så har några hundra röster flyttats – inte fler.

Den 20 januari upphör Trumps mandat och oavsett om han tänker medverka till en övergång eller inte så kan Secret Service då upplysa Trump att han inte får vistas i Vita Huset längre, att hans period som landets president är över och att han faktiskt måste avlägsna sig. Vägrar Trump då fortfarande så kan det historiska inträffa att Secret Service, den amerikanske presidentens säkerhetsdetalj helt enkelt lyfter ut Donald Trump utan från Vita Huset, ut, utanför grindarna. Det sista är inte särskilt troligt, inte ens när det gäller Donald Trump.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x