blank

När Apple tillkännagav att de skulle sluta att skicka med en strömadapter och hörlurar med bland annat iPhone så visste jag redan på förhand vad som skulle ske – minst en konkurrent (läs Samsung) skulle snabbt försöka att utnyttja detta i sin reklam och Fandroiderna, denna lilla kult av Android-anhängare, skulle berätta för alla som orkar att lyssna att vi som köper en iPhone är hjärntvättade idioter. Det Samsung och Fandroiderna aldrig fattat och sannolikt aldrig komma att förstår är att vi inte är som ni.

Låt oss börja med att ta reda på varför Apple inte skickar med en strömadapter och hörlurar. Svaret är lika enkelt som lätt att förstå – miljön.

En strömadapter tar plats i en kartong, liksom hörlurar och det gör varje enskild kartong större. Med mindre kartonger så kan Apple skeppa fler enheter i varje container och det betyder att det kommer att skickas färre containers. Det betyder också att Apple slipper hålla på att hantera olika strömadaptrar för olika marknader.

Lägg ihop allt det så är miljöpåverkan densamma som att vi slipper ut 450 000 förre bilar på våra vägar. Innan du skriker dig hes över det argumenten så ska jag lägga till att siffran har Apple räknat ut. Det kan alltså sägas vara en partsinlaga men likafullt – hur du än vrider och vänder på det så minskas påverkan på miljön.

Samsung kliver alltså villigt rätt in i fällan, berättar de minsann skickar med en strömadapter, och riskerar då att framställa sig själva som miljöbovar. Apples PR-avdelning bjuder på en avmätt golfapplåd.

Trogna

Tillbaka till att vi inte är som ni och jag ska ge er rätt på en punkt – vi är trogna Apple. Det vet Apple och innan de fattade beslutet att sluta att skicka med saker i sina kartonger så gjorde de omfattande enkäter bland annat i jättelandet Brasilien. Apple tog reda på hur alla dessa strömadaptrar användes och vad som hände med alla hörlurar de skickade ut. De lade samman all den informationen med data som visar försäljningen bland Apples kunder av andra strömadaptrar och andra hörlurar. Bilden blev rätt tydlig – vi använder inte de enklare, sämre strömadaptrarna som Apple skickar med eller så använder via samma adapter som vi fick med en iPhone för flera år sedan. Detsamma gäller hörlurarna. Vi har ett äldre par som vi använder. De nya landar i bokhyllan, på skrivbordet eller på annan plats och samlar damm.

Slutsats – Apple skickar med en massa prylar som många inte använder, inte tycks ha något behov av och som blir liggande och samlar damm.

Så genom att sluta att skicka med en strömadapter och hörlurar så kan Apple minska ned storleken på sina kartonger, skeppa fler iPhone, transportera effektivare med mindre miljöpåverkan. Därför att vi som kunder är trogna kunder.

Pengar

Apple kan också hålla nere priset på sin nya iPhone och jag vet precis vad Fandroiderna kommer att skrika om – Apple gör detta bara för att tjäna pengar och vi som ändå köper deras prylar är idioter.

Så bra då, att Samsung och andra Android-tillverkare bedriver sin verksamhet i akt och mening att inte tjäna pengar.

Miljön vinner på det och Apple tjänar pengar. Låter som “win-win” i mina ögon men vad vet väl jag – ett korkat får, hjärntvättad sedan många år och hopplöst fast i Apples kedjor.

När vi nu ändå är inne på pengar så heter det också att allt Apple tillverkar är svindyrt och just nu är vi inne i en tid då den mängd pengar Apple tjänar närmast är att anse som perverst. Apple tjänar för mycket pengar. Jodå, jag kan förstå att sättet på hur Apple tjänar pengar kan diskuteras men Apple är ingalunda ensamma om att utnyttja skattelagstiftning till max men än så länge så har inga av Apples chefer hamnat inför skranket, i domstol, och fått stå till svars för mutor, oetiska affärsmetoder och skatteflykt. Det har däremot hänt deras konkurrenter – ingen nämnd, ingen glömd. Nej, jag har inte glömt den fällande domen där Apple skall betala 15 miljarder Euro i skatter efter att ha gynnats otillbörligt av Irland men jag har inte heller glömt den senaste domen där Apple frias för exakt samma sak.

Mina stålars

Så vi går vidare i argumentationssamlingen och över till mina pengar och dina pengar. Du vet, stålars. Apple har idag en rad modeller när det kommer till utbudet av iPhone. Du kan köpa en iPhone SE för runt 4600 kronor eller så kan du köpa en iPhone 12 Pro Max för 15 000 kronor. Vad som är rimligt, dyrt, prisvärt eller vad du anser att du behöver är helt och hållet upp till dig.

Ska vi i alla fall komma fram till att mina stålars är mina stålars och dina stålars är dina stålars?

Det blir liksom enklare då och av det följer att jag får göra det jag vill med mina pengar så får du göra det du vill, med dina pengar.

Avslutningsvis – nej, jag vill inte komma över till dig och jag vet att du har en telefon med högre frekvens på skärmen och allt det där. Jag vet att du har minst 8 GB RAM i din telefon men jag lovar dig – min iPhone är ändå snabbare än din telefon. Jag vet att det är taskigt att påtala det och hänvisa till tredjepartstester men det är nu så det är. Det är nu inte därför jag inte vill byta sida utan därför att jag investerat massor i Apples plattform och jag har gjort det med mina stålars för att jag vet att det fungerar. Visst, jag vet att jag varit gnällig en del på senare tid därför att det inre har fungerat som jag förväntar mig men det är för att jag ställer höga krav på Apple.

Så du har inga riktigt bra argument som kan få mig att ompröva det beslutet och att som Samsung berätta att de kommer att fortsätta att skeppa strömadaptrar, fortsätta att påverka miljön negativt som en följd av det håller liksom inte.

Du vet – vi är inte som ni (är).


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x