blank

Mindre än 48 timmar efter det att Donald Trump hånat Joe Biden för att Biden bar mask när de möttes i en tv-sänd debatt nyligen så kommer beskedet att Trump och hustrun Melania smittats av Covid-19.

Trump är nu isolerad och förd till militärsjukhuset Walter Reed Medical Center – enligt uppgift som en säkerhetsåtgärd. Trump är inte allvarligt sjuk sägs det i meddelanden från Vita Huset. Det har också visats tv-bilder i amerikansk tv där Trump själv, ev egen kraft kliver in i helikoptern som tar honom till sjukhuset.

Teorier

Donald Trump har under hela våren, hela sommaren och fram till nu tonat ned riskerna med Covid-19. Vid upprepade tillfällen har han förnekat att dödstalen skulle bli särskilt stora och Trump har levererat teori efter teori om vad som kommer att hända. I våras hette det att viruset skulle försvinna under sommaren. Trump själv har vägrat att bära mask vilket lett till att i ett polariserat USA så har frågan om att bära mask politiserats. En vägran att bära mask och att se krav på att bära mask ses som ett övergrepp från staten av många Trump-anhängare.

Trump har också deltagit vid stora massmöten, kampanjmöten där få burit mask och ännu färre har iakttagit social distansering, hålla avstånd mellan varandra.

Amerikansk medier försöker nu backa bandet och kartlägger Trumps alla åtagande, möten och sammankomster de senaste veckorna och en sammankomst, ett större möte och ceremoni där Amy Coney Barrett presenterades som Trumps kandidat till USAs Högsta Domstol pekas ut som ett tillfälle då Trump kan ha smittats.

New York Times

Konstitutionen

Skulle nu Trump bli allvarligt sjuk och inte kunna fullfölja sina uppdrag, han är landets överbefälhavare bland annat, så kommer vice presidenten Mike Pence att ta över. USA måste ha en president enligt konstitutionen som också innehåller en ordningsföljd för vilka som tar över ifall statsledningen faller ifrån. Senaste det hände var när Ronald Reagan sköts i mars1981. Då var George Bush president under åtta timmar medan Reagan opererades.

Skulle Trump inte kunna fullfölja sitt uppdrag och Pence måste ta över permanent så kommer en ny vicepresident att utses. På tur efter president och vice president står representanthusets talman, i det här fallet Nancy Pelosi. Det blir hon som tar över i det fall både Trump och Pence skulle falla ifrån. Därefter kommer den som har den statliga titeln President pro tempore of the Senate Chuck Grassley. Skulle nu alla de falla ifrån så kommer Mike Pompeo, USAs utrikesminister att ta över rollen som landets ledare. Sedan finns, sedan 1947, en successionsordning där till slut även departementschefer kan komma att kallas in.

Senast en vice president tog över rollen permanent var 1974 när Richard Nixon tvingades att avgå efter Watergate-skandalen. Då var det andra gången som talmannen, Carl Albert, fått träda in i rollen som vicepresident. Carl Albert vara talman mellan åren 1971 och 1977 och under den tiden fick han agera vicepresident först sedan Spiro Agnew avgått i oktober 1973 (då vice president) och sedan när Richard Nixon avgick i augusti 1974.

 Vad händer?

Vad som händer nu med Trumps valkampanj vet egentligen ingen men några saker ligger fast:

  • Valet kommer att hållas i november

Även om Trump antytt att han tror sig ha makten att flytta ett val så finns det grundlagar som effektivt sätter stopp för det. Trump har inte makten, inte befogenheter eller möjligheter att skjuta upp eller flytta valet. Huruvida Trump kan arrangera valmöten eller inte påverkar inte den amerikanska konstitutionen och de amerikanska vallagarna. Det finns inga undantag som ställer in, skjuter upp eller flyttar ett val för att landets ledare blivit sjuk.

Sannolikt så kan resultatet i de delstater, nyckelstater, där det opinionsmässigt just nu är jämt påverkas. Kan Trump inte besöka dessa delstater så kan de rösta i Bidens favör. Amerikanska bedömare menar att i ett så polariserat politisk klimat så lär Trumps sjukdom inte mer än högst marginellt ge röster av medlidande. Sammantaget så är det ett bakslag för Trump valkampanj där även kampanjledaren Bill Stipien testats positivt för Covid-19.

Trodde

Så vad trodde Trump egentligen skulle ske när han avfärdade all medicinsk expertis?

Trump struntade i rekommendationen att bära mask – han hånade Joe Biden och flera andra för att de följde råden och bar mask.

Trump struntade i all varningar om att delta vid och arrangera stora massmöten. Han brydde sig inte om delstaternas regler om ett maximalt antal personer vid en och samma sammankomst utan arrangerade stora kampanjmöten.

Han har rest och träffat ett stort antal människor under den här tiden utan att iaktta några synbara restriktioner. Vid några tillfällen har Trump burit mask men det är först på senare tid. Uppenbarligen så har Trump trott mer på ska egna teorier än experternas sakkunskap. Trump har trott att du kan tvätta kroppen invärtes med blekmedel, stråla med UV-ljus , äta malariamedicin och sedan strunta i alla råd och rekommendationer.

– Jag har en speciell talang för det här, var svaret när reportrar frågade hur Trump kunde vara så säker på att han hade rätt och inte läkarna.

Verkligheten kom till sist ifatt även Donald Trump.


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x