blank

Nya iPhone 12 kan laddas dubbelt så snabbt, trådlöst, än tidigare men bara med den nya MagSafe-kontakten.

Trådlös laddning har tidigare alltid varit långsammare än laddning med sladd. Det är priset för att ladda bara genom att lägga din iPhone på en platta. Laddningen tar lite längre tid. Nya iPhone 12 har en trådlös laddning som ska vara dubbelt så snabb som tidigare men det finns en hake – bara med nya MagSafe-kontakten. Det finns en snabbare standard för trådlös laddning och det finns andra telefoner som kan laddas med denna nya standard som använder 15W för att leda en enhet.

Apples iPhone-modeller har använt 7.5W laddning sedan 2017 och nu kommer 15W laddning men som sagt – bara med Apples egen kontakt.

Varför?

Frågan är då varför det krävs en MagSafe-kontakt för den snabbare laddningen och nu får vi ge oss ut i killgissningarnas förlovade landskap.

Ett skäl är pengar. Apple har ett licensprogram för tillbehör och genom att begränsa möjligheterna att ladda en ny iPhone snabbt och trådlöst så måste tredjepartstillverkare köpa en licens. Apple själva ser också till att ha kontroll på tillbehörsmarknaden.

Ett annat skäl kan vara tekniskt. Förutom MagSafe finns skal, skydd och omslag och små plånböcker som Apple lanserat. Det är tillbehör som fästs med samma magnet som används vid laddning. Ska nu laddningen fungera tillsammans med dessa tillbehör så vill Apple se till att prylar som ska anslutas via magneten faktiskt är gjorda för det. Apple har haft problem med falska strömadaptrar exempelvis. Det finns farliga tillbehör som antingen är kopior av Apples produkter eller produkter där tillverkaren hävdar att de ska fungera med Apples produkter utan problem men som inte gör det.

Så licensavgifter och en omtanke om konsumenten gissar jag är två skäl till att Apple nu väljer denna lösning.

 


Anmäl dig till Mackens Nyhetsbrev


Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad. Anmäl dig här

0 0 rösta
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x